KVGO/STAAL EN ZO/CULTUURSTICHT

Uitreiking KVGO Award 2003 aan Very Special Arts Nederland, Stichting Kunst & Handicap

Very Special Arts Nederland, Stichting Kunst & Handicap is de winnaar van de KVGO Award 2003. De Koninklijke KVGO, de ondernemersorganisatie van de grafimedia branche, heeft dit onlangs bekendgemaakt. De KVGO Award wordt elk jaar toegekend aan een maatschappelijk betrokken organisatie of instelling, die effectief en/of innovatief gebruik maakt van grafische media. Met deze prijs spreekt de KVGO, in aansluiting op het Europees Jaar van mensen met een handicap, zijn waardering uit voor de doelstelling van Very Special Arts Nederland: professionele kunstuitingen van mensen met een functiebeperking aan een breed publiek tonen en hun creatieve talenten verder helpen ontwikkelen. Met de Award wil de KVGO een bijdrage leveren aan de erkenning en acceptatie van deze bijzondere groep kunstenaars. De uitreiking van de prijs, een plastiek plus een geldbedrag van 6.800 euro, vindt plaats op vrijdagavond 12 december tijdens het Gouden Z Gala 2003 in Hart van Holland te Nijkerk.

Very Special Arts Nederland
Onder het motto 'Oog voor kunst van mensen met een handicap' vraagt Very Special Arts Nederland (VSAN), Stichting Kunst & Handicap aan-dacht voor kunstuitingen die anders wellicht verborgen zouden blijven. Kunste-naars met een handicap ondervinden tal van belemmeringen, wanneer zij met hun kunst naar buiten willen treden. Dat is jammer, niet alleen voor de kunstenaars zelf, maar ook voor kunstliefhebbers in ons land. Zonder winstoog-merk bevordert VSAN kunstvormen van een zodanig artistiek niveau, dat het de moeite waard is om die aan een breed publiek te tonen. Het gaat daarbij vooral om beeldende kunst. Behalve de artistieke indruk die deze werken maken, hebben ze vaak meer te zeggen. Zo geeft deze kunst een nieuw zicht op mensen met een handicap, hun mogelijkheden en bekwaamheden.

KVGO Award
De Koninklijke KVGO kent de KVGO Award 2003 toe aan onze stichting omdat VSAN gehandicapte kunstenaars de mogelijkheid biedt om positieve feedback te krijgen. Bij monde van juryvoorzitter Cees Verkerke: 'Het Europees Jaar van mensen met een handicap klinkt nietszeggend. Toch is het voor deze groep van het grootste belang dat hun mogelijkheden en talenten worden gezien. Hoe vaak is het niet zo dat een beperking van het ene een maximalisatie van een ander talent of zintuig tot gevolg heeft. VSAN timmert met kunstwerken van gehandicapten van een hoog artistiek niveau aan de weg. Zij doet dat op verschillende manieren en op verschillende platforms en maakt daarmee de bewondering die deze mensen verdienen zichtbaar. Bewondering om hun zelfbeeld op te poetsen en om mensen te laten glimmen. Om de kunst te tonen gebruikt VSAN veel gedrukte communicatie, waaronder een losbladige catalogus. De grafimedia branche herkent zich in creativiteit. De organisatie kan steun heel goed gebruikenen en daarom is het fantastisch om in de vorm van onze KVGO Award die steun als branche te geven.'