Openbaar Ministerie

12 december 2003

Veroordelingen voor smokkel cocaïne uit Guatemala

Op donderdag 11 december heeft de Utrechtse rechtbank uitspraak gedaan in de zogenaamde Tikal-zaak, een crimineel samenwerkingsverband dat vanaf begin 2000 tot begin 2003 cocaïne smokkelde van Guatemala naar Nederland.

Twee van de negen verdachten, die twee weken geleden moesten voorkomen, zijn veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf (met aftrek van voorarrest) voor het leiden van een criminele organisatie en het organiseren van smokkelreizen. Vijf mannen kregen straffen opgelegd van vijf, vier en twee jaar gevangenisstraf. De twee laatste verdachten zijn veroordeeld tot twee jaar (waarvan zes maanden voorwaardelijk), en anderhalf jaar gevangenisstraf.

In zijn requisitoir twee weken geleden maakte de officier van justitie melding van een internationaal, professioneel netwerk, dat een forse, toenemende omzet draaide en geweld niet schuwde. In de drie jaar tijd dat de organisatie actief was, werden tenminste elf smokkelreizen georganiseerd, waarbij 100 kilo cocaïne Nederland binnen werd gesmokkeld. De rechter merkte op dat het gaat om strafbare feiten binnen ernstige omstandigheden, waarbij de volksgezondheid is geschaad en het criminele circuit instandgehouden werd.