Politie Amsterdam-Amstelland

Agressieve winkelbezoeker gearresteerd

12-11-2003. De politie van de binnenstad heeft gisteravond rond tien uur in een supermarkt aan de Nieuwezijds Voorburgwal een 22-jarige man gearresteerd. De man zou even daarvoor in een ander filiaal van de supermarkt, aan het Koningsplein, een personeelslid hebben gestoken met een schroevendraaier.

De agenten gingen naar de supermarkt aan de Nieuwezijds Voorburgwal om een man te verwijderen die een zogenaamd "winkelverbod" had. Hij mocht niet in de winkel komen maar weigerde te vertrekken. Toen de dienders de man aanspraken trachtte hij zich te ontdoen van een schroevendraaier. De agenten zagen dit en legden meteen de link naar een mishandeling van een personeelslid in een filiaal van de supermarkt aan het Koningsplein. Daar had de man, toen hij betrapt werd bij een oplichtingspoging, een medewerker gestoken met een schroevendraaier.
---

Getuigen gezocht: overval winkel Middenweg

12-11-2003. Donderdagavond 4 december rond zes uur werd een winkel aan de Middenweg overvallen door een man met een vuurwapen. De gehelmde man kwam rond sluitingstijd de winkel binnen en bedreigde het enige aanwezige personeelslid met een vuurwapen. De agressieve overvaller dwong de medewerker op de grond te gaan liggen en schopte hem een aantal malen. Terwijl de dader bezig was geld uit de kassa te halen werd hij gestoord door een klant. De dader koos vervolgens eieren voor zijn geld en verliet de winkel. Hierna stapte hij met zijn buit achter op een donkerkleurige scooter van een 2e dader.

Dader 1

Negroïde man.

Tussen de 20 en 30 jaar.

Tussen 1.85 en 2.00 meter.

Zwarte wollen handschoenen.

Donkere kleding.

Zwarte integraal helm met donker vizier en opvallend vlammotief.

Zwarte rugtas.

Dader 2

Negroïde man. Zeer donker uiterlijk. Donkere kleding. Zwarte helm eveneens met opvallend vlammotief. Heeft u donderdagavond 4 december iets gezien of heeft u andere informatie die tot oplossing van dit misdrijf kan leiden, bel dan met: (0900) 8844. XTC-lijn opgerold: 430.000 pillen gevonden 12-11-2003. Met de arrestatie van vier personen en de inbeslagname van 430.000 XTC-tabletten heeft de Centrale Recherche, onder leiding van een officier van justitie van het parket Amsterdam, een XTC-lijn tussen Nederland en de Verenigde Staten opgerold. Drie verdachten werden in Amsterdam gearresteerd en één in Curaçao. De XTC-tabletten vertegenwoordigen in de Verenigde Staten een straatwaarde van 6,5 miljoen dollars. Twee verdachten wacht uitlevering aan de Verenigde Staten.

In augustus van dit jaar werd een rechtshulpverzoek gedaan door de Amerikaanse justitie. De Amerikanen vermoedden dat twee hoofdverdachten, afkomstig uit Venezuela, regelmatig naar Amsterdam gingen om XTC in te kopen. De Amerikaanse politie wist bij eerdere onderzoeken in de Verenigde Staten beslag te leggen op anderhalf miljoen XTC-pillen. Bij die acties bleven deze twee hoofdverdachten buiten schot.

Uit onderzoek bleek al snel dat één van de hoofdverdachten regelmatig in Amsterdam verbleef. Bij een eerste levering werden 15.000 XTC-pillen onderschept die naar Miami moesten worden getransporteerd. De leverancier en de opdrachtgever bleven bij die gelegenheid buiten schot. In november kwam de opdracht om een partij van 415.000 pillen naar Miami te transporteren. Toen de leverancier en een maatje onder de ogen van een observatieteam de pillen in een hotel afleverden, greep een arrestatieteam in en arresteerde beide mannen. Zij boden geen verzet. Er werden twee tassen met 55 kg aan XTC-pillen in beslag genomen. In het hotel werden de Venezolaan en een handlanger gearresteerd. De tweede Venezolaanse hoofdverdachte werd vlak na de aflevering gearresteerd in Curaçao. Beide Venezolanen wachten op uitlevering naar de Verenigde Staten. Knallende kurken...

12-11-2003. Donderdagmiddag werd in het Amsterdamse Bos, in de buurt van de Bosbaan, een munitiekist aangetroffen. Enkele personen met metaaldetectoren troffen de met kettingen omwonden kist aan in de grond en waarschuwden de politie. Het Explosieve Opruimings Commando van de Koninklijke Landmacht stelden vervolgens een onderzoek in. Het bleek om een bijzonder zaakje te gaan, er zaten namelijk drie flessen champagne in de kist. De flessen zijn waarschijnlijk in 1994 begraven.