Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad 12 december 2003

Kabinet maakt afspraak over rijksbrede vertrekregeling oudere

werknemers

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft in het kabinet melding gemaakt van het mislukken deze week van de onderhandelingen met de centrales van overheidspersoneel over een rijksbreed sociaal plan. Het plan heeft tot doel de sociale gevolgen van de kabinetsvoornemens om de overheid af te slanken te kunnen opvangen.

Het voorstel van de minister bevatte een aantal nieuwe instrumenten en voorzieningen ten behoeve van het personeel dat betrokken is bij reorganisaties. De voorstellen richtten zich in de eerste plaats op het voorkomen van gedwongen ontslag.

De minister van BZK heeft in het overleg onder meer een voorstel gedaan voor een vertrekregeling voor oudere werknemers, gericht op het voorkomen van ontslag van jongere werknemers. Dit zogenoemde FPU-arrangement is van een gelijkwaardig niveau als de regeling die onlangs in de sector Defensie is afgesproken. De centrales beschouwen het bod van de minister desondanks als niet toereikend.

Het bod met betrekking tot het FPU-arrangement kende de volgende elementen: een ophoging bovenop de reguliere FPU-uitkering tot 73 % en een halve pensioenopbouw voor vier jaar, waarvan de premie voor driekwart door de werkgever wordt vergoed. De centrales eisen dat de pensioenopbouw volledig wordt voortgezet als van een FPU-arrangement gebruik wordt gemaakt.

Ten behoeve van de financiering van het FPU-arrangement was de minister van BZK bereid een bedrag van 10 miljoen euro ter beschikking te stellen.

De minister betreurt het dat de bonden hiermee een alleszins redelijk bod van de hand hebben gewezen en daarmee hebben voorkomen dat bij de invulling van de taakstellingen er een voor alle rijksambtenaren gelijkluidend sociaal flankerend beleid van kracht is.

In het kabinet is op voorstel van minister Remkes afgesproken dat bij eventuele onderhandelingen op departementaal niveau over sociaal flankerend beleid door de werkgevers in de sector Rijk ten aanzien van het FPU-arrangement één lijn wordt getrokken. Overigens is minister Remkes te allen tijde bereid om tot een akkoord te komen met de centrales over het rijksbrede sociaal plan op basis van zijn eerder gedane eindbod.

RVD, 12.12.2003