Ingezonden persbericht

Pax christi lanceert world security map

Op de avond van de dag van de mensenrechten, 10 december, heeft Pax Christi officieel de World Security Map gelanceerd door deze te overhandigen aan de minister voor Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne. Een en ander vond plaats voorafgaand aan een debat over de rol van het stabiliteitsfonds in gebieden waar de staat faalt om veiligheid aan haar burgers te bieden.

De World Security Map geeft inzicht in welke overheden wel en welke niet effectieve controle over gehele hun grondgebied hebben. De kaart beidt een schokkend beeld van falende staten. In grote delen van de wereld heeft de overheid de facto geen geweldsmonopolie over grote stukken van haar eigen grondgebied. Hoewel de onderliggende redenen verschillend zijn, geld voor al deze gebieden dat de bewoners leven in onveiligheid en dagelijks moeten vrezen voor het leven van zichzelf en hun kinderen.

Jan Gruiters, directeur Pax Christi: "Nederland gaat er in haar hulp vaak ten onrechte van uit dat staten in het Zuiden de sleutel tot veiligheid in handen hebben. Het wordt hoog tijd dat de staten toegeven dat ze het geweldsmonopolie niet in handen hebben. Het Nederlandse stabiliteitsfonds moet bij interventies daarom aansluiting zoeken bij de gemeenschappen die al jaren tegen wil en dank verantwoordelijk zijn voor hun eigen veiligheid; de staten hebben in deze gebieden immers niet te vertellen."

Helaas is het tot nu toe onmogelijk gebleken om voor elk gedeelte van de wereld in kaart te brengen of de staat of een niet statelijke actor, zoals rebellen organisatie e.d. een gebied de facto onder controle heeft en in welke mate; sommige stukken zijn daarom nog grijs op de kaart. Diverse door Pax Christi geraadpleegde internationale experts durfden of konden voor deze gebieden niet een eenduidig antwoord formuleren. Hoewel de kaart hierdoor enigszins aan volledigheid inboet, wint het signaal dat de kaart wil geven, dat het geweldsmonopolie van de staat geen vanzelfsprekendheid is en dat daardoor honderden miljoenen mensen dagelijks voor hun leven moeten vrezen, enkel aan kracht

Stefan van Laar, coördinator van de World Security Map: "Als experts al niet kunnen aangeven wie de facto een bepaald gebied controleert, dan mag je ervan uitgaan dat het geweldmonopolie in ieder geval niet bij de staat ligt en dat de bewoners van zo'n gebied geen enkele garantie van veiligheid hebben."

Reacties en kritiek op de kaart zijn hierdoor niet alleen welkom, maar ook strikt noodzakelijk om een grondige analyse te kunnen maken op basis van een compleet beeld. Pax Christi nodigt mensen en organisaties dan ook nadrukkelijk uit te reageren. Niet alleen op de kaart, ook op de begeleidende lijst met non statelijke actoren is waarschijnlijk commentaar mogelijk; ook dat horen we graag.

Voor meer informatie of op en aanmerkingen kunt bellen of mailen met Micha Hollestelle 030 242 84 87 hollestelle@paxchristi.nl