Provincie Zuid-Holland


---

---

---
Vergadering 9 december 2003

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 9 december 2003. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op deze website gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten vindt u door onderaan dit bericht op 'meer' te klikken.

Schriftelijke vragen van de VVD over de bouwstop in Leiden (nr. 1852)Mw.M.C. Groenewegen-Weerman (VVD) wil weten welke verantwoordelijkheden het college van GS heeft ten aanzien van bestemmingsplannen. Met name het opnemen van een passage in bestemmingsplannen over beschermd stads- en dorpsgezicht. Het ontbreken van zo'n passage is namelijk voor de Haagse rechtbank het struikelblok gebleken waardoor een bouwstop in de binnenstad van Leiden werd afgekondigd. GS antwoorden wel verantwoordelijk te zijn voor de goedkeuring van bestemmingsplannen, maar niet voor de actualisatie ervan. Die taak is voorbehouden aan de VROM-inspectie.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder bestuur en besluitvorming/provinciale staten.

Bestuursovereenkomst Regionale Agenda Samenleving - stadsregio Rotterdam en provincie Zuid-HollandGS en het stadsregiobestuur kiezen ervoor om - bij wijze van experiment - een bestuursovereenkomst aan te gaan voor de ontwikkeling en uitvoering van het werkprogramma Sociaal Beleid Stadsregio Rotterdam. De overeenkomst zal op 19 december 2003 worden ondertekend door de heer B.G. Euser (stadsregio Rotterdam, portefeuillehouder Jeugdzorg, Arbeidsmarkt en Volwasseneneducatie) en mevrouw L.M. Huizer (provincie Zuid-Holland, gedeputeerde Samenleving). Beide partijen gaan vanaf 1 januari 2004 samenwerken. Deze samenwerking krijgt een meerjarig karakter. De experimentele bestuursovereenkomst wordt in de loop van 2004 geëvalueerd. Dan zal worden beoordeeld of deze vorm van samenwerking geschikt is als een meer permanente basis voor de samenwerking. Bij de evaluatie worden ook de resultaten betrokken van de evaluatie van de Algemene subsidieverordening van de provincie Zuid-Holland.

Schriftelijke vragen van de PvdA over ontwerpstreekplanuitwerking "toeristisch-recreatieve ontwikkeling Overflakkee" (nr. 1855)Mw. I.H. van Kooten - v.d. Meulen (PvdA) heeft vooruitlopend op vaststelling van de ontwerpstreekplanuitwerking door Gedeputeerde Staten (GS) vragen gesteld over enkele toeristisch-recreatieve ontwikkelingen op Overflakkee. GS hebben geantwoord in de lijn van de ontwerpstreekplanuitwerking. Plannen voor een groene afronding van Port Zélande zijn niet bekend en vallen niet binnen de streekplanuitwerking. Plannen voor een groene afronding van park Nieuw Zeeland bij Middelharnis worden om ruimtelijke en landschappelijke redenen niet mogelijk gemaaakt. Rond het zoetwaterkanaal is in de partiële herziening 'integrale zoetwatervoorziening Goeree-Overflakkee' extensieve recreatie reeds planologisch mogelijk gemaakt. Een golfbaan in de polder den Bommel wordt vanwege de nog niet uitgekristalliseerde plannen in deze streekplanuitwerking niet mogelijk gemaakt. De ontwerpstreekplanuitwerking wordt 16 december 2003 in GS behandeld. Op 13 januari 2004 wordt op het eiland Goeree-Overflakkee een informatiebijeenkomst gehouden waar gedeputeerde Van der Sar een toelichting zal geven op de streekplanuitwerking.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder bestuur en besluitvorming/provinciale staten.

Schriftelijke vragen van het CDA over realisatie bedrijventerrein Groenendijk te Hazerswoude/Zoeterwoude (nr. 1851)Al vele jaren wordt er gesproken over de realisatie van een nieuw bedrijventerrein naast het terrein van Heineken in Zoeterwoude: bedrijventerrein Groenendijk. De provincie Zuid-Holland heeft eerder aangegeven belang te hechten aan de ontwikkeling van dit terrein. De ontwikkeling kent echter al geruime tijd een stagnatie. De statenleden Démoed en Van der Zwet (CDA) vragen het college of zij vinden dat de realisatie van Groenendijk prioriteit moet krijgen. GS antwoorden dat vanuit provinciaal economisch beleid de ontwikkeling van bedrijventerreinen, waaronder Groenendijk, prioriteit heeft. Er is bewust voor gekozen om Groenendijk op te nemen als onderdeel van het Oude Rijnzoneproject, omdat dit de kansen vergroot van een voldoende bedrijvenaanbod. De ontwikkeling van bedrijventerrein Groenendijk laat op zich wachten, omdat er verkeerskundige problemen zijn om het terrein voldoende te ontsluiten. Er wordt samen met andere partijen naar oplossingen gezocht.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder bestuur en besluitvorming/provinciale staten.

Driehoek RZG Zuidplas (Rotterdam, Zoetermeeren Gouda): Deelname StadsgewestTot nu toe was het Stadsgewest Haaglanden slechts zijdelings betrokken bij het project RZG Zuidplas. Het stadsgewest heeft in een brief aan het college van GS aangegeven te willen deelnemen in de Stuurgroep Driehoek RZG-Zuidplas. In deze brief gaat Haaglanden op een aantal zaken die betrekking hebben op de deelname dieper in. In het antwoord naar het Stadsgewest geven GS hun standpunt weer over de wisselwerking tussen de verstedelijkingsopgave Haaglanden en het project RZG en delen zij mee dat de provincie in eerste instantie uit eigen middelen put voor de planvorming en dat overige partijen een proportioneel aandeel aan de kosten bijdragen. Ook stellen GS dat ze verwachten dat Haaglanden zich als een volwaardig lid van de stuurgroep opstelt en dus dat het Stadsgewest de door de Stuurgroep ingenomen standpunten respecteert.

Bekendheid met en naleving van het integriteitsbeleidBij wijze van 'steekproef' is bij de afdeling Zorg, Cultuur en Maatschappelijke Ontwikkeling onderzoek gedaan naar de bekendheid met en de naleving van het provinciale integriteitsbeleid. De resultaten stemmen tot tevredenheid. De bekendheid met het beleid is zeer hoog. Het wederzijdse respect tussen medewerkers en leidinggevenden vormt een goede voedingsbodem voor het naleven van het beleid; de randvoorwaarden voor goede communicatie zijn aanwezig. Concrete aanbevelingen waren onder meer: stel het onderwerp integriteit stelselmatig aan de orde bij de jaargesprekken en informeer in dat kader ook naar nevenwerkzaamheden die 'de belangen van de dienst kunnen raken'.

Onderzoek naar het subsidiebeheer bij de provincieMedewerkers van de provincie die werken met de Algemene subsidieverordening (Asv), zijn over het algemeen tevreden met het bestaan ervan. Wel moet nog extra aandacht worden gegeven aan een aantal aspecten.

In het rapport gaat het onder meer om de volgende aanbevelingen:

aanscherping van een aantal delen van de verordening o.a. met het doel om misbruik en oneigenlijk gebruik van subsidieregelingen tegen te gaan ontwikkeling van een provinciebrede rapportage over de doelmatigheid van gevoerd beleid, inclusief de inzet van subsidies realisatie van een uniforme en gestandaardiseerde werkwijze met behulp van een digitaal subsidieportaal en gecoördineerd uitvoeringsbeleid installatie van een centrale eenheid die - ten behoeve van het integriteitsbeleid - de eindafrekeningen vaststelt. Aanval op onveiligheid openbaar vervoerGS hebben een pakket van maatregelen vastgesteld dat de sociale veiligheid in het openbaar vervoer moet verbeteren. GS denken daarbij aan het gericht inzetten van toezichthoudend personeel op plaatsen en tijdstippen wanneer dat nodig is, opleidingen en cursussen voor rijdend en toezichthoudend personeel, het opstellen van huis- en gedragsregels, voorlichting en communicatie aan doelgroepen en voorkoming van vandalisme en graffiti in voertuigen. De maatregelen zijn tot stand gekomen op basis van voorstellen van de vervoerders en afgestemd met het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Dit ministerie stelt 781.000 euro beschikbaar voor de uitvoering van de maatregelen, die in 2004 worden gestart. Zie ook: http://www.zuid-holland.nl/algemeen/bestuur/gs/besluitenlijst_gs/besluitenlijst_gs.jsp
---