Nieuw-Vlaamse Alliantie


Nieuwsflits uit het Vlaams parlement (de week van 8 tot 12 december) (12/12/03)

Op woensdag werd Minister Ceysens geïnterpelleerd door Kris Van Dijck over de wapenlicenties. Uit een advies bleek er immers sprake van een juridisch vacuüm gezien de Gewesten onbevoegd zijn om aan federale ambtenaren en diplomaten de opdracht te geven om de politieke en mensenrechten situaties van de landen van bestemming te evalueren. De overheveling van deze bevoegdheid lijkt dan ook zeer sterk op een nepregionalisering. Op de essentiële vraag of een wapenleveringsadvies al dan niet bindend is, antwoordde Minister Ceysens niet. Zij ontweek het antwoord door te stellen dat het niet om een advies, maar om loutere informatie gaat.

In september 1999 sloot de Vlaamse regering een overeenkomst tot 2003 met UNESCO tot het oprichten van een wetenschappelijk fonds dat vooral waterprojecten steunt. De werkzaamheden van FUST (Flanders Unesco Science Trust Fund) worden geëvalueerd door zowel UNESCO als Vlaanderen. Jan Loones vroeg aan ministers Van Mechelen en Ceysens naar het resultaat van deze evaluatie. Uit hun antwoord blijkt dat de evaluatie positief was. Dit werd geïllustreerd door een aantal goedlopende projecten zoals het GAZA-project dat de Palestijnse instituten in de watersector wil versterken om het behoud van watervoorraden te verzekeren. Het project in 2002 tijdelijk opgeschort, gezien de lokale politieke situatie werd in januari 2003 verder gezet, ondanks de grote problemen op het gebied van mobiliteit. Niettegenstaande de zeer positieve evaluatie van het FUST werd er door de Vlaamse regering nog geen beslissing genomen inzake verlenging. De N-VA dringt er bij de Vlaamse overheid alleszins op aan om de FUST-overeenkomst verder te zetten, en in die zin zo snel mogelijk een beslissing te nemen.

Het debat omtrent ons Bijzonder Voorstel van Decreet voor de provinciale kieskringen houdt aan en zal een verlengstuk krijgen na Nieuwjaar. Na de hoorzittingen maandag en de daaropvolgende bespreking in de commissie, werd donderdag beslist om op Driekoningen (6/1) de commissiebesprekingen te finaliseren. De meerderheid heeft immers wat bedenktijd nodig. Dit biedt Paars de tijd om Groen! mee over de streep te krijgen. De plenaire stemming (als het zover komt) staat geagendeerd voor 14 januari.

Door Jan Loones werd een voorstel van decreet ingediend om een discriminatie in de successierechten weg te werken. Tijdens deze legislatuur werd, in een monster van programmadecreet, een wijziging doorgevoerd van het Wetboek Successierechten. Door een tekstuele slordigheid werd er echter een discriminatie gecreëerd inzake het tarief van de successierechten voor stiefkinderen van samenwonenden. Jan Loones wil dit zo snel mogelijk rechtzetten en volgens hem toont deze vergissing wederom aan dat allesomvattende programmadecreten géén ernstig wetgevend werk opleveren.

Kris Van Dijck ondervroeg donderdag minister Ceysens omtrent Solterheide. Dit prachtig Limburgs natuurgebied in Meeuwen-Gruitrode dreigt immers een grind- of zandwinningsgebied te worden. Op 10 oktober nog zette het Vlaams Parlement zich in een met redenen omklede motie - unaniem af tegen elke commerciële activiteit in Solterheide. De Vlaamse regering antwoordde toen dat er zeer binnenkort een oplossing zou worden gevonden. Omdat de Vlaamse regering nog steeds geen definitieve keuze maakte, is de dreiging nog niet afgenomen. Voor Kris Van Dijck moet de natuurwaarde van het gebied gegarandeerd blijven en moet de Vlaamse regering de unanieme stelling van het Vlaams Parlement ondubbelzinnig opvolgen.

Auteur: Vlaamse parlementsleden Kris Van Dijck , Jan Loones en Chris Vandenbroeke

Meer informatie: Contactpersoon: Theo Francken Telefoon: 02 552 11 26 Fax: 02 217 35 10 E-post: theo.francken@vlaamsparlement.be Url: www.n-va.be