Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht 12 december 2003 Staatssecretaris Van Geel: Kyoto-protocol moet snel in werking treden

Staatssecretaris Van Geel vindt het een vooruitgang dat er tijdens de negende klimaatconferentie van de VN in Milaan, afspraken zijn gemaakt over bosprojecten en de steun aan ontwikkelingslanden. Daarmee is het instrumentarium van het Kyoto-protocol compleet. Hij hoopt dat het Kyoto-protocol snel in werking kan treden.

Bossen In Milaan zijn de spelregels vastgelegd over de wijze waarop bossen in ontwikkelingslanden mogen meetellen om industrielanden te helpen aan de Kyoto-verplichtingen te voldoen. Daarbij gaat het alleen om nieuwe aanplant, niet om bestaand bos. Er is afgesproken dat elke vijf jaar wordt gecontroleerd of de bossen er nog staan. Wanneer blijkt dat de bomen zijn verdwenen, dan zijn industrielanden verplicht om de verloren kredieten te compenseren. Staatssecretaris Van Geel vindt deze garantie een belangrijke voorwaarde. Bossen kunnen immers verloren gaan door brand, kap of ziektes. Ook is afgesproken dat voordat de bossen worden aangeplant studie wordt gedaan naar de gevolgen voor de locale bevolking en de mogelijke ecologische effecten. Verder is vastgelegd dat overheden de mogelijkheid hebben om projecten met genetisch gemodificeerde bomen te verbieden. Dit geldt ook voor bepaalde uitheemse soorten, namelijk die soorten die de neiging hebben zich sterk te verspreiden. De afspraken over bossen betreffen een uitwerking van een eerder besluit. In de akkoorden van Bonn en Marrakech was al vastgelegd dat industrielanden mogen investeren in bosprojecten in ontwikkelingslanden om aan de Kyoto-verplichtingen te voldoen. Over de wijze waarop was internationaal nog geen overeenstemming. Bossen kunnen de uitstoot van broeikasgassen compenseren, omdat bos CO2 vastlegt. Dit geldt met name voor groeiend bos.

Ontwikkelingslanden Tijdens de conferentie zijn er afspraken gemaakt over de steun aan ontwikkelingslanden. Er is vastgelegd dat ontwikkelingslanden gebruik kunnen maken van fondsen als ze een klimaatrapportage maken. In deze rapportage moet onder andere staan hoe het staat met de uitstoot van broeikasgassen, welke maatregelen er worden genomen en wat de gevolgen zijn van klimaatverandering. Tijdens de klimaatconferenties van Bonn en Marrakech was al vastgelegd dat ontwikkelingslanden steun konden krijgen. Er was nog niet besloten onder welke voorwaarden ontwikkelingslanden deze steun konden krijgen. In Milaan heeft staatssecretaris Van Geel een samenwerkingsovereenkomst getekend met Indonesië. Daarin is afgesproken dat de partijen, liefst voor 1 april, een contract afsluiten om 5 megaton CO2 te reduceren. Indonesische staatsbedrijven zullen daarvoor duurzame energie projecten opzetten.

Kyoto Staatssecretaris Van Geel vindt het van groot belang dat het Kyoto-protocol snel in werking treedt. Het Kyoto protocol is het enige internationale institutionele kader om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Het Kyoto-protocol treedt in werking als het is geratificeerd door 55 landen die verantwoordelijk zijn voor 55 procent van de totale emissie van broeikasgassen van industrielanden in 1990. Als Rusland ratificeert, kan het protocol in werking treden. Van Geel gaat er van uit dat Rusland het protocol in 2004 ratificeert. 'De Russen hebben geen njet gezegd, maar not yet.' Volgens de staatssecretaris moeten de afspraken uit het protocol worden nageleefd. 'Rijke landen moeten het goede voorbeeld geven, ook als het economisch tegen zit. Dit zijn de industrielanden ook verplicht aan ontwikkelingslanden.' Nederland heeft zich verplicht om de uitstoot van broeikasgassen in de periode 2008-2012 met 6 procent terug te dringen.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=12160 )