Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


---

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 12 december 2003

Behandeld


- Mark Singleton


Kenmerk


- DAM-587/03

Telefoon


- +31-70-3485423


Blad


- 1/2
Fax


- +31-70-3486639


Bijlage(n)


- - singleton.mark@minbuza.nl


Betreft


- Uw verzoek inzake Akkoord van Geneve-

Graag - bied ik u hierbij de reactie aan op uw verzoek van - 8 december 2003 met kenmerk - TK-03-BuZa-80 inzake - Akkoord van Geneve.

Het zogeheten Genève Initiatief betreft een plan, opgesteld door de Israëlische en Palestijnse oud-ministers Yossi Beilin en Yasser Abed Rabbo, dat voortbouwt op eerdere onderhandelingen tussen de vorige Israëlische regering en de Palestijnse Autoriteit. In het kader van een twee-statenoplossing op basis van het 'Land voor Vrede' beginsel, zouden Palestijnen afzien van het collectieve recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen naar Israël, terwijl Israël de bezetting van de Palestijnse Gebieden zou beëindigen. Ook de van oudsher zeer omstreden kwestie van Jeruzalem wordt in het plan geregeld. Aan de internationale gemeenschap wordt een belangrijke superviserende rol toebedeeld. Het initiatief toont aan dat er aan Palestijnse en Israëlische zijde partners voor vrede bestaan, hetgeen hoop biedt op een politieke oplossing van het conflict.

In brede internationale kring is het plan een warm onthaal ten deel gevallen. De Israëlische regering en een aantal prominenten in de Arbeidspartij hebben het initiatief echter verworpen. Aan Palestijnse zijde heeft de regering het initiatief verwelkomd als een waardevolle bijdrage aan het vredesproces, maar tevens gesteld dat de twee-staten oplossing alleen via de weg van officiële onderhandelingen zou worden vastgesteld. De Palestijnse oppositie heeft het initiatief verworpen. Desalniettemin kan het plan inmiddels rekenen op substantiële steun van beide bevolkingen. De reacties op het Genève Initiatief bevestigen de bereidheid onder vele Israëliërs en Palestijnen om vergaande concessies te doen ten behoeve van een vreedzame en duurzame oplossing van het conflict.

De regering verwelkomt initiatieven vanuit het Israëlische en Palestijnse maatschappelijk middenveld die een duurzame vrede nastreven. Het Genève Initiatief kan hopelijk dienen ter ondersteuning van de uitvoering van de Roadmap, waar zowel de Israëlische regering als de Palestijnse Autoriteit zich aan hebben gecommitteerd en die de basis vormt voor de onmiddellijke hervatting van het Midden Oosten vredesproces, conform VN Veiligheidsraadresolutie 1515. De regering verwelkomt het initiatief van EU Hoge Vertegenwoordiger Solana om, evenals de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell, de heren Beilin en Abed Rabbo uit te nodigen voor een gesprek. Ik heb de heren doen weten dat, indien zich in de nabije toekomst de mogelijkheid voordoet, ik hen graag in Den Haag zal ontvangen.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot


---