Openbaar Ministerie

Landelijk Parket, 12 december 2003

Nationale Recherche houdt zes verdachten aan vanwege cocaïnesmokkel

In een onderzoek naar internationale drugshandel heeft de Nationale Recherche zes verdachten aangehouden, die vermoedelijk zijn betrokken bij twee transporten van elk 500 kilo cocaïne. De raadkamer van de rechtbank in Rotterdam heeft vanmiddag de gevangenhouding van het zestal bevolen.

De verdachten (mannen van 35 tot 57 jaar) zijn afkomstig uit Rotterdam, Beverwijk, Heemskerk, IJmuiden en Colombia (2). Bovendien wordt een van de Colombiaanse verdachten door de Britse autoriteiten gezocht wegens moord. Het onderzoek staat onder leiding van het Landelijk Parket.

Een partij van 500 kilo cocaïne kon eind september in IJmuiden worden onderschept aan boord van de uit Venezuela afkomstige vrachtvaarder Sibonina. Duikers van de Amsterdamse politie haalden de drugs onder de waterlijn van het schip. Aanvankelijk werden vier verdachten aangehouden.

De Sibonina was in mei van dit jaar ook al betrokken bij de smokkel van cocaïne. In het Westelijk Havengebied in Amsterdam trof de politie een zending van 500 kilo cocaïne aan die in plunjezakken met een touw aan het schip was vastgebonden. Van de acht verdachten in dit onderzoek zitten er twee in voorlopige hechtenis. Dit onderzoek straat onder leiding van het arrondissementsparket Amsterdam.

Informatie over dit persbericht: Wim de Bruin