CDA

CDA 12-12-03 Jager: Identificatieplicht bevordert veiligheid

Afgelopen week is in de Tweede Kamer met de Minister van Justitie gesproken over de invoering van de identificatieplicht.

Namens de CDA-fractie heeft woordvoerder Rikus Jager aangegeven dat het CDA het zeer belangrijk vindt dat deze identificatieplicht er nu echt gaat komen. Jager: De invoering van de identificatieplicht biedt de politie extra mogelijkheden om overlast te bestrijden en de veiligheid op straat te verbeteren. Overtreders kunnen niet meer gemakkelijk wegduiken in de anonimiteit doordat de politie het handvat wordt gegeven hen te vragen naar de identiteitskaart.'

Het effect van de identificatieplicht is dat men die pas ook altijd bij zich zal dragen. De toonplicht is daarmee feitelijk een draagplicht. Je kunt namelijk niet voorkomen dat je in een situaties terecht komt waarin om de pas wordt gevraagd. Zo kun je getuige zijn van een ongeval of misdrijf of betrokken raken bij een oploop en als gevolg daarvan om je identiteitskaart worden gevraagd,' aldus Jager.

In de wet is voor de identificatieplicht de leeftijdsgrens gesteld op 14 jaar. De CDA-fractie kan zich vinden in deze leeftijdsgrens. Signalen vanuit het onderwijsveld en de samenleving geven echter aan dat steeds jongere tieners zich bezig houden met criminaliteit. Jager: Daarom kunnen we niet uitsluiten dat bij de evaluatie van de wet op de identificatieplicht zal blijken dat de grens verlaagd moet worden tot 12 jaar.