CDA

CDA 12-12-03 Omtzigt: Inruilen van oudersdomspensioen voor nabestaandenpensioen

Afgelopen week heeft CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zijn maidenspeech gehouden in de Tweede Kamer. In het de debat over de privatisering van het ABP heeft Omtzigt aangegeven dat het CDA voorstander is van een wettelijke mogelijkheid binnen alle pensioenfondsen om ouderdomspensioen in te kunnen ruilen voor het nabestaandenpensioen.

Het nabestaandenpensioen wordt in de toekomst na 65 jaar gehalveerd. Omtzigt heeft in het debat aangegeven dat dat in de toekomst zal betekenen dat een weduwe bij overlijden nog slechts 35 euro overhoudt van elke 100 euro, die twee mensen samen voor het overlijden hadden. Omtzigt: Bewust hebben wij het hier over weduwen, omdat vrouwen nog altijd gemiddeld minder pensioen opbouwen en vele jaren langer leven en dus gewoonlijk hun levenspartner overleven.'

Daarom heeft Omtzigt aangegeven dat het beter zou het zijn een wettelijke mogelijkheid te creëren om binnen alle pensioensfondsen ouderdomspensioen in te kunnen ruilen voor het nabestaandenpensioen. Omtzigt: Sinds 1 januari 2002 bestaat wettelijk de omgekeerde mogelijkheid om nabestaandenpensioen in te ruilen voor ouderdomspensioen wel al. Door de wettelijke mogelijkheid te creëren het omgekeerde te doen kunnen partners, die een tekort hebben in de opbouw van hun nabestaandenpensioen, dit compenseren met een stukje van hun ouderdomspensioen.

Nederland heeft één van de beste pensioensystemen ter wereld. De overheid verzorgt de AOW, een basispensioen, en financiert deze op omslagbasis. De sociale partners hebben daarbovenop pensioenfondsen opgebouwd, kapitalen, die na pensionering tot uitkeringen leiden. Het is de CDA fractie er dan ook veel aan gelegen dit systeem te koesteren en het weerbaar te maken en houden bij tegenvallers. De solidariteit binnen pensioenfondsen verschaft mensen namelijk een inkomenszekerheid voor wanneer zij niet langer meer in staat zijn te werken,' aldus Omtzigt.