Vlaamse overheid

Vlaams leefmilieuminister Ludo SANNEN en de electriciteitsproducenten gaan samen het ozonprobleem aanpakken. De Vlaamse regering keurde principieel een milieubeleidsovereenkomst(MBO) goed die de minister heeft afgesloten met de electriciteitssector. De producenten van electriciteit verbinden er zich toe om tegen eind 2008 hun uitstoot van stikstofoxide en zwaveldioxide spectaculair te verlagen. Bovendien is de mogelijkheid voorzien om deze samenwerking tot eind 2012 te verlengen. "De electriciteitsproducenten schrijven zich vrijwillig in in het Vlaamse ozonplan. Tussen 2004 en eind 2012 willen ze de uitstoot van stikstofoxide beperken van 25.000 ton naar 11.000 ton. De uitstoot van zwaveldioxide wordt zelfs gereduceerd van 25.000 ton naar amper 4.300 ton. Dat is zeer goed nieuws voor de gezondheid van ons allemaal."

De electriciteitsproducenten - onder meer Electrabel, SPE en de warmtekrachtcentrales - engageren zich om samen met Vlaams milieuminister Ludo Sannen het ozonprobleem in Vlaanderen aan te pakken. Dat doen ze door vrijwillig te zorgen voor een spectaculaire vermindering van de uitstoot van luchtvervuilende stoffen. In een milieu- beleidsovereenkomst die de electriciteitsproducenten hebben afgesloten met de minister engageren ze zich tot het nastreven van strikte emissieplafonds. De overeenkomst loopt van 2004 tot 2008 maar kan worden verlengd tot 2012.

De electriciteitsproducenten engageren zich in de MBO om de uitstoot van stikstofoxide meer dan te halveren, van 25.000 ton in 2004 naar 11.000 ton tegen begin 2013. De cijfers rond de vermindering van uitstoot van zwaveldioxide zijn zo mogelijk nog spectaculairder. De electriciteitsproducenten willen die uitstoot verminderen van 25.000 ton in 2004 naar amper 4.300 ton tegen begin 2013. Ter vergelijking: in 1990 pompten de Vlaamse electriciteitscentrales jaarlijks niet minder dan 72.000 ton zwaveldioxide in de lucht.

"De electriciteitsproducenten helpen op deze manier mee aan de realisatie van het Vlaamse ozonplan. Tegen 2010 willen we de ozonoverlast voor de bevolking met liefst 62% verminderen. De electriciteitsproducenten engageren zich met deze overeenkomst tot het vrijwillig respecteren van de voorziene emissieplafonds. Ook wanneer er nieuwe installaties worden gebouwd. Dit is een pure win-win- situatie, mogelijk dankzij onze vernieuwde aanpak. We gaan de uitstoot van de luchtvervuilende stoffen namelijk niet langer per installatie bekijken en berekenen, wel voor de gehele sector. Dat levert een voordeel op voor de electriciteitsproducenten: zij kunnen oudere installaties langer in gebruik houden, op voorwaarde dat ze voor nieuwe installaties gebruik maken van de allernieuwste milieuvriendelijke technologie. De Vlaamse overheid kent gegarandeerd de hoeveelheid stikstofoxide en zwaveldioxide die zullen worden uitgestoten en de mensen krijgen gezondere lucht. Kortom, iedereen wint bij deze afspraak.", aldus de minister.

Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de SERV en de MiNa-raad.

persinfo : Ron Hermans, woordvoerder van minister Sannen - tel. 02 553 27 12 e-mail: persdienst.sannen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---