De Balie


---
12 t/m 17 december 2003
Transit Centraal Azië

---

debalie richt de schijnwerper op Centraal Azië, op Kazachstan, Kyrgyzstan, Tadzjikistan, Oezbekistan en Turkmenistan. Vijf landen die vroeger simpelweg konden worden aangeduid als de moslim-republieken van de Sovjet-Unie, maar sinds zij zelfstandig zijn, een onzekere geopolitieke factor zijn geworden.
Welke weg slaat Centraal Azië in? Terug naar oosterse despotie, naar een traditionele clan- structuur, danwel een autoritair geregeerd protectoraat? Is een islamitische revolutie denkbaar en al onderhuids in de maak? Of bestaat er een mogelijkheid dat de vijf moslim-republieken zich ontwikkelen tot een opener en democratischer vorm van bestuur?

Transit Centraal Azië, met kenners van en gasten uit de regio, met speelfilms, muziek, debatten, voordrachten en interviews.
Op 12 december overdag een Ronde Tafel over de inperking van persvrijheid en burgerrechten, 's avonds een debat over de westerse politiek jegens Centraal Azië, met Yevgeny Zhovtis (advocaat uit Kazachstan), Ron Strikker (Buitenlandse Zaken), Robert Templer (Int. Crisis Group) en Neil Carmichael (Shell International), theehuis en live muziek van Mäshräp Ensemble, zaterdagmiddag 13 december verhalen van Nederlanders die Centraal Azië van binnenuit hebben leren kennen en zaterdagavond 13 december interviews met journalisten uit de regio (Karim Bakhriev uit Oezbekistan, Kuban Mambetaliev uit Kyrgyzstan, Yevgeny Zhovtis uit Kazachstan en Oleg Panfilov uit Tadzjikistan).
Het filmprogramma bestaat uit twaalf recente en in het Westen niet vaak vertoond werk. De films kenmerken zich door de eenvoud van de verhalen en de aandacht voor het detail. Onderwerpen worden dichtbij huis gekozen - ze laten tradities, sfeer en cultuur zien - of zijn absurdistisch.

Voor nadere informatie, reserveren en tijdstippen zie www.debalie.nl
---