FNV


---
uit: FNV Nieuwsagenda, 7 december 2003
---

Zaterdag 13 december

13.00 uur, 't Spant Theater & Congrescentrum, Dr. Abraham Kuyperlaan 3 in Bussum. Manifestatie 'Migratie, een ontbrekende schakel tussen globalisering en ontwikkeling'. Kitty Roozemond is een van de deelnemers aan het debat. Organisatie: Novib in samenwerking met onder meer ARC Mundi (COS Nederland, Forum). Meer informatie bij Paul van Tongeren van de Novib, telefoon 070 3421644. http://vedm.net/click2?lid=27506&m=RDt&s=3Xos


---

FNV bezorgd over gedrag werkgevers tegenover arbeidsmigranten

Dat er een migrantenstroom door Europa gaat, acht de FNV als een gegeven en niet iets om zorgen over te maken. Bezorgder is de vakbeweging over het gedrag van werkgevers, die geneigd zijn niet het CAO-loon, maar het minimumloon of nog minder aan arbeidsmigranten te betalen. "Volgens de Europese detacheringsrichtlijn hebben arbeidsmigranten die door hun werkgever in de Nederlandse bouw tewerk worden gesteld, recht op het bij ons geldend CAO-loon", licht vice-voorzitter van de FNV, Kitty Roozemond, toe. "Maar dat betalen werkgevers vaak niet. We merken dat er te weinig toezicht is op het naleven van regels." De vakbeweging pleit bovendien voor uitbreiding van die detacheringsrichtlijn naar alle andere sectoren. "Het is normaal om gelijk beloond te worden als je met een groep aan één project werkt, ongeacht land van oorsprong."

Roozemond neemt zaterdag deel aan het debat 'Migratie, een ontbrekende schakel tussen globalisering en ontwikkeling', dat onder meer is georganiseerd door de Novib. Eén van de stellingen tijdens dit debat is dat een dynamische economie een migranteneconomie is. De organisatoren verwijzen naar de Verenigde Staten, waar eveneens veel migranten werken en de economie groeit. "Maar in de VS heerst ook werkloosheid", zegt Roozemond. "Wij hebben in de afgelopen dertig jaar andere ervaringen met arbeidsmigratie dan de VS. Bij ons zijn de allochtonen onder de werklozen sterk vertegenwoordigd."

De FNV vindt arbeidsmigratie geen oplossing voor de consequenties van de vergrijzing. "Wij hebben een structurele oplossing nodig, die van migratie is een tijdelijke. We krijgen per migrant vier keer zoveel mensen binnen en die worden straks ook allemaal oud. Over honderd jaar zouden we dan met honderd miljoen mensen in Nederland zitten, dat kan natuurlijk niet. We zijn dus niet voor het grootschalig ronselen van bijvoorbeeld verpleegsters uit Zuid-Afrika. We moeten ook investeren in de eigen arbeidsreserve."

Arbeidsmigranten komen vaak het geluk zoeken in de rijkere westerse landen. Maar Europa speelt volgens Roozemond in deze een beetje vals spel. "Aan de ene kant biedt het ontwikkelingshulp aan Derde Wereldlanden, aan de andere kant werpt het handelsbarrières en tariefmuren op. Brazilië mag bijvoorbeeld wel koffiebonen leveren, maar geen koffie, terwijl ze op producten met toegevoegde waarde veel meer zouden verdienen. De handelsmarkt moet dus veel opener worden. Daarnaast wil de FNV in het kader van arbeidsmigratie meer rekening houden met de situatie in Derde Wereldlanden. We mogen niet zomaar kosteloos hoogopgeleiden uit bijvoorbeeld India halen. Die werknemer laat in zijn thuisland een leemte achter, terwijl dat land wel veel geld heeft geïnvesteerd in zijn opleiding."

Opmerkingen? Mail ons! e-magazine@fnv.nl

FNV SITE: http://vedm.net/click2?lid=27507&m=RDt&s=3Xos ABONNEREN: http://vedm.net/click2?lid=27508&m=RDt&s=3Xos

(c) 2003 FNV Magazine Nieuwsbrief http://vedm.net/click2?lid=27512&m=RDt&s=3Xos