Socialistische Partij

Helpt provincie dakloos geworden asielzoekers?

Binnenkort krijgen vele asielzoekers te horen dat hun asielaanvraag is afgewezen, en dan moeten ze de azcs uit en komen ze op straat te staan. Hulpinstanties verwachten enorme problemen, en hebben gemeente- en provinciebesturen gemobiliseerd. SP wil weten wat Noord-Holland aan het probleem gaat doen.

In de Trouw van 10 december 2003 werd melding gemaakt van het feit dat zeer binnenkort een hele stroom uitgeproduceerde asielzoekers op straat komen te staan, oftewel dakloos worden. In heel Nederland wordt het moment met enige onrust afgewacht, want wat doe je dan als gemeentebestuur? Niemand weet hoeveel asielzoekers daadwerkelijk op straat komen te staan, zeker is dat elke provincie er mee te maken krijgt. De hulpverleners van de noodopvang hebben contact gezocht met gemeenten, provincies en andere partijen om te komen tot een efficiëntere opvang dan tot nu toe het geval is (nl ad-hocbeleid). Tot nu toe hebben medewerking toegezegd de provincies Groningen, Drenthe en Utrecht, met Limburg wordt nog onderhandeld.

Opvallende afwezige in dit rijtje is Noord-Holland. Opvallend omdat Noord-Holland wellicht de grootste stroom krijgt te verwerken. In het Haarlems Dagblad van een week terug bijvoorbeeld werd melding gemaakt van een heel gezin, met voor een deel hier geboren en schoolgaande en volledig ingeburgerde kinderen, dat dit zwaard van Damocles boven zich heeft hangen. En dat is dan alleen nog Haarlem.

Noord-Holland krijgt dus wel degelijk met het probleem te maken. Dan blijft de vraag: gaan ze wat doen en zo ja wat dan, en is dat echt alles wat ze kunnen doen? Die vraag heeft de SP dus gesteld. Over een maand is het antwoord bekend.