Politie Friesland


Politieberichten 12/12 13.00 uur t/m 13/12 13.00 uur

Fryslan 13-12-2003 - Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met bureau Communicatie tel: 0900-8844

Sneek: 2 aanhoudingen

Afgelopen week heeft de politie een tweetal personen aangehouden ter zake handel in harddrugs. Personen werden aangehouden nav een onderzoek naar het gebruik van harddrugs onder jongeren in onder andere Heeg. Ouders van veelal jeugdige personen uit Heeg hoorden via hun kinderen dat er dealers uit Sneek hun handel trachtten te slijten aan de jeugd aldaar. De verontruste ouders stelden de politie hiervan in kennis. Vooral de plaatsen waar veel jeugd samen komt, zoals het J.O.P. waren doelwit van de Snekers. Naar aanleiding van deze geluiden heeft de plaatselijke politie in samenwerking met de recherche diverse getuigen en gebruikers verhoord. Uit deze verhoren bleek dat de desbetreffende dealers al ongeveer anderhalf jaar bezig waren met de verkoop van XTC, speed en cocaïne aan jeugdige gebruikers in onder andere Heeg en Sneek. De twee Snekers van respectievelijk 19 en 20 jaar zijn inmiddels voorgeleid aan de Rechter Commissaris te Leeuwarden en zitten nog steeds vast.

Drachten: winkeldief aangehouden. Vrijdag omstreeks 12.00 uur werd in een supermarkt aan de Martin Luther Kingplein een 47-jarige inwoner van Drachten aangehouden voor winkeldiefstal. Hij werd door winkelpersoneel aangehouden. Hij had 3 tubes mengverf weggenomen. Kort-Om.

Leeuwarden: eenzijdige aanrijding met letsel. Vrijdag omstreeks 08.30 uur reed op de kruising Engelsestraat en Molenstraat een 38-jarige fietster uit Leeuwarden. Door een nieuwe laag asfalt was het wegdek erg glad. Zij kwam ten val en kwam met haar hoofd tegen het asfalt. Per ambulance overgebracht naar MCL zuid. Na onderzoek kon zij weer naar huis met een lichte hersenschudding.

Dokkum: diefstal speedboot. In de nacht van donderdag op vrijdag werd vanaf een erf aan de Rondweg-Noord een speedboot weggenomen. De boot lag achter een woning. Registratienummer 17-92-YF type hellaboots (geel) model 2. Achter de boot zat een buitenboordmotor merk Yamaha registratienummer 6AGS0026669. Aangifte hiervan werd gedaan door een 46-jarige inwoner van Dokkum.

Ureterp: inbraak praktijk In de nacht van donderdag op vrijdag werd ingebroken in een praktijk aan de Weibuorren. Men kwam binnen via de achterzijde van de praktijk. Uit de praktijk is weggenomen een kassalade met een kleine hoeveelheid geld. Aangifte hiervan werd gedaan door een 52-jarige inwoner van Ureterp.

Kollumerzwaag: algemene verkeerscontrole Vrijdag tussen 13.30 uur en 15.00 uur werd op de Foarwei een verkeerscontrole gehouden. Resultaat: 4 keer gordels, 1 verkeerd kenteken, 1 keer verlopen APK, 1 keer wit licht in plaats van rood licht richtingaanwijzer achterzijde auto, 1 keer geen hulpkoppeling.

Sneek: winkeldief aangehouden. Vrijdag omstreeks 15.30 uur werd in een supermarkt aan het Sint Anthoniusplein een 16-jarige inwoner van Vught aangehouden voor winkeldiefstal. Hij had chocolade en een fles drank weggenomen.

Leeuwarden: 3 minderjarige verdachten aangehouden voor winkeldiefstal. Vrijdag omstreeks 15.00 uur werd in een warenhuis aan De Centrale 3 minderjarige jongens aangehouden allen afkomstig uit Leeuwarden. Zij hadden voor ruim 500 Euro aan spelletjes weggenomen. Doorverwezen naar bureau Halt.

Drachten: aanrijding met letsel. Vrijdag omstreeks 16.30 muur reed een 38-jarige bromfietser uit Harkema over de Folgeren en voor de rotonde ging hij op het fietspad rijden om rechtsaf zijn weg te vervolgen richting Waterleleie. Uit tegenovergestelde richting reed een 55-jarige inwoonster van Rottevalle op haar elektrische rolstoel. Zij reed ook op het fietspad. Beiden hebben vermoedelijk op het midden van het fietspad gereden en zijn toen met elkaar in botsing gekomen. De 55-jarige vrouw is per ambulance voor onderzoek overgebracht naar Nij Smellinghe met onbekend letsel.

Leeuwarden: aanrijding met letsel. Vrijdag omstreeks 18.00 uur vond een aanrijding plaats op de Groningerstraatweg. Een 38-jarige automobilist uit Stiens reed over deze weg richting Leeuwarden. Bij de stoplichten gaf hij gas, omdat het licht net op geel sprong. Een 18-jarige bromfietser uit Leeuwarden reed over de parallelweg en bij de stoplichten op de kruising met de Groningerstraatweg reed hij door rood licht en botste tegen de auto. De 18-jarige is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar MCL Zuid.

Haulerwijk: voorhanden hebben ongeoorloofd vuurwerk. Vrijdag omstreeks 18.30 uur werd op de Leeksterweg een 44-jarige automobilist uit Haulerwijk gecontroleerd. In de kofferbak werd een Romeinse kaars aangetroffen (ongeoorloofd vuurwerk). Deze werd in beslag genomen en tegen de man zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Verzamelmutatie rijden onder invloed. Dag, tijd, plaats, naam verdachte, promillage Vrijdag, 21.00 uur Nijega, Hearrewei, 44-jarige inwoner van Kollumerzwaag, 930 ug/l, 11 uur, rijbewijs ingevorderd, Kort-Om. Vrijdag 23.45 uur, Boelenslaan, Spekloane, 47-jarige inwoner van Boelenslaan, 315 ug/l, rijverbod 2 uur, Kort-Om. Zaterdag, 01.15 uur, Harlingen, Voorstraat, 44-jarige inwoner van Harlingen, 440 ug/l, rijverbod 4 uur, Kort-Om. Zaterdag, 01.40 uur, Leeuwarden, Bilderdijkstraat, 39-jarige inwoner van Wjelsryp, 590 ug/l, rijverbod 6 uur, rijbewijs ingevorderd, Kort-Om. Zaterdag, 01.45 uur, Drachten, Noorderdwarsvaart, 41-jarige inwoonster van Drachten, 335 ug/l, rijverbod 3 uur, Kort-Om Zaterdag 01.50 uur Drachten, Noorderdwarsvaart, 32-jarige inwoonster van Leeuwarden, 255 ug/l, rijverbod 2 uur, Kort-Om. Zaterdag, 02.30 uur Drachten, De Singel, 43-jarige inwoner van Drachten, 600 ug/l, rijverbod 6 uur, rijbewijs ingevorderd, Kort-Om. Zaterdag 03,.20 uur Drachten, Het Noord, 43-jarige inwoner van Eastermar, 345 ug/l. Kort-Om. Zaterdag 03.35 uur, Leeuwarden, Marshallweg, 39-jarige inwoner van Wjelsryp, 450 ug/l, (was eerder ook al gecontroleerd en proces-verbaal aangezegd, nu ook rijden terwijl rijbewijs was ingevorderd en rijden tijdens rijontzegging) Zaterdag, 03.15 uur, Drachten, Noorderdwarsvaart, 24-jarige inwoner van Drachten, 225 ug/l, Kort-Om Zaterdag, 03.40 uur, Hurdegaryp, Dr. Plesmanstraat, 23-jarige inwoner van Hurdegaryp, 440 ug/l, rijverbod 4 uur, Kort-Om. Zaterdag 04.30 uur, Heerenveen, Sieger van der Laanstraat, 42-jarige inwoner van Leeuwarden, 670 ug/l. Bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Proces-verbaal zal worden opgemaakt. Zaterdag, 02.30 uur, Drachten, Hooizolder, 27-jarige inwoner van Drachten, 550 ug/l, Kort-Om. Zaterdag, 00,25 uur, Drachten, Stationsweg, 29 jarige inwoner van Drachten, 325 ug/l, rijverbod 2 uur, Kort-Om

Buitenpost: bedreiger aangehouden. Vrijdag omstreeks 21.30 uur werd in een centrum aan de Schoolstraat een 24-jarige vrouw uit Lemmer en medewerkster van het centrum bedreigd door een 16-jarige inwoner van Buitenpost.Hij gedroeg zich niet en moest het centrum verlaten. Dit wilde hij niet en begon met een vlindermes te zwaaien en bedreigde aangeefster. Na de politie te hebben gebeld, verliet de verdachte het pand en is even later in zijn woning aangehouden. Hert vlindermes is in beslag genomen. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Leeuwarden: brandstichting. Vrijdag omstreeks 21.50 uur werd melding gemaakt dat op de Leendert Sinnemastraat een auto in brand zou staan. Brandweer heeft de brand geblust. Auto was op meerdere plaatsen in brand gestoken. Auto bleek eigendom te zijn van een 34-jarige inwoner van Stendal (Duitsland). Uit onderzoek kwam naar voren dat een 58-jarige inwoner van Leeuwarden de dader zou zijn. Deze werd later in zijn woning aangehouden en is overgebracht naar het bureau voor verder onderzoek.

Ouwsterhaule: aanrijding en rijden onder invloed. Vrijdag omstreeks 23.30 uur reed een 44-jarige automobilist uit Ouwster Nijega op de Jetze Veldstraweg. In een bocht reed de bestuurder tegen een betonnen paaltje. Hij had gedronken. Op het bureau blies hij 810 ug/ll. Tevens is zijn rijbewijs in beslag genomen.

Drachten: inbraak winkel Zaterdag omstreeks 05.30 uur vond een inbraak plaats in een winkel aan de Stationsweg. Door het ingooien met een stoeptegel werd de ruit van de voordeur vernield. Uit de winkel zijn een zevental boor- en andere machines weggenomen. Aangifte hiervan werd gedaan door een 39-jarige inwoner van Drachten.

Drachten: inbraak woning. Vrijdag tussen 13.30 uur en 22.40 uur werd ingebroken in een woning aan de Tjonger. Via de achterzijde van de woning kwam men binnen, via een keukenraam. Vanuit een slaapkamer werden enkele sieraden weggenomen. Aangifte werd gedaan door een 57-jarige inwoner van Drachten.

Drachten: alcoholcontrole Vrijdag tussen 21.00 uur en 04.20 uur werd een districtelijke alcoholcontrole gehouden binnen het district Drachten. Een 27-tal politieambtenaren deden mee, 260 bestuurders hebben geblazen, een achttal blies op het bureau en zeven bestuurders hebben een proces-verbaal gekregen.

Delfstrahuizen: aanrijding met letsel. Zaterdag omstreeks 08.00 uur reed een 26-jarige automobiliste uit Delfstrahuizen over de Dominee Kingweg In de bocht van de Rottumerweg en Dominee Kingweg brak de achterzijde van haar auto uit en de4 26-jarige wilde corrigeren. Via een stoeprand werd de auto gelanceerd en kwam achterstevoren op de kop terecht op het wegdek. Zij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis voor onderzoek. Auto total loss.

Kollum: schuurbrand Zaterdag omstreeks 11.45 uur bleek een losstaande schuur achter een woning aan de Johannes Bogermanstraat in brand te staan. Branbdweer heeft brand geblust. Mogelijke oorzaak: smeulende restanten touw. Was een hobbyschuur. Schuur eigendom van een 73-jarige inwoner van Kollum.