Socialistische Partij

Jan Marijnissen: `Mislukken Top-Brussel was onvermijdelijk'


13-12-2003 * Het was al lang duidelijk dat de voorstanders van de Europese Grondwet de lat veel te hoog hadden gelegd. Onder brede lagen van de Europese bevolking worden de Europese instituties en de plannen om te komen tot nóg verdergaande integratie gewantrouwd. Politici, dit weekend in Brussel bijeen, voelden dat ook en hebben te elfder ure beseft dat ze niet langer voorbij kunnen gaan aan de mening van hun eigen bevolking, aldus SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen.

Dat laatste is ook de enige verklaring voor de harde, maar contraproductieve opstelling van de Nederlandse regering inzake de wens bepalingen in verband met het Stabiliteitspact in de Grondwet te krijgen. De Nederlandse bevolking is bedrogen rond de invoering van de euro (`Er zal geen prijsstijging komen,' aldus minister Zalm destijds) en men is dat niet vergeten. Bovendien heeft men de afgelopen weken kunnen zien hoe Europese afspraken wél gelden voor de kleine landen maar niet voor de grote. Die laatste zullen altijd en per definitie hun nationale belangen laten vóórgaan op de belangen van Europa als geheel en de afspraken die in het kader van Europa worden gemaakt.

Het is ongewis of, en zo ja wanneer, er nog een Europese Grondwet zal komen. De vooruitzichten zijn niet best. Zelfs ingeval de regeringsleiders tot een akkoord komen, is het nog zeer de vraag of de mensen die zich in ons land en elders erover mogen uitspreken bij referendum het gesloten akkoord in meerderheid zullen steunen. Het Euroscepticisme heeft de afgelopen weken enorm de wind in de zeilen gekregen. De SP is daar niet rouwig om. Temporiseren van de integratie is nu echt het beste, wil de politiek tenminste niet volledig vervreemd raken van de mensen die men zegt te vertegenwoordigen.