KNSB

Onderscheidingen uitgereikt tijdens 5e KNSB Bondscongres

Utrecht, 13 december 2004

Tijdens het 5e Bondscongres van de KNSB in Utrecht heeft het Collectief van Aandeelhouders van Thialf (de bedrijven AEGON en Essent en de Gemeente Heerenveen) de Van Heloma Prijs gekregen. Deze prestigieuze onderscheiding wordt door de schaatsbond jaarlijks uitgereikt aan een organisatie of vereniging die zich op bijzondere wijze voor de schaatssport heeft ingezet. Zoals bekend hebben AEGON, Essent en de Gemeente Heerenveen eerder dit jaar ijsstadion Thialf voor een faillissement behoed. Thialf-directeur Jarko Nieweg nam namens het Collectief van Aandeelhouders de Van Helomaprijs, uitgereikt door KNSB-voorzitter Jacob Reitsma, in Utrecht in ontvangst.

Op 5e Bondscongres van de KNSB, dat vooral veel hamerstukken kende, werden Karel Verbeek, Simon Kalsbeek, Jan Oostenbrug, Johan van de Grampel en Henk Lubberts voor hun grote verdiensten voor de schaatssport benoemd tot Lid van Verdienste van de KNSB.

De oud-sporters Frédérique Ankoné en Richard Suyten ontvingen de waarderingsspeld in goud. Deze speld wordt door de schaatsbond uitgereikt aan schaatsers/sters die Europees, wereld of Olympisch kampioen zijn geweest. Ankoné, die ruim een jaar geleden om persoonlijke redenen de schaatssport de rug toekeerde, veroverde in 2000 en 2001 de wereldtitel langebaan bij de junioren. Suyten maakte deel uit van de shorttrack-ploeg die 1989 en 1990 wereldkampioen werd op de koppelkoers. De andere leden van die gouden teams hadden de gouden waarderingsspeld al in een eerder stadium in ontvangst mogen nemen.

Einde persbericht