Natuurmuseum Groningen


Groningen, 27 oktober 2003
Een schaap met witte voetjes in natuurmuseum Groningen 13 december a.s. geeft Natuurmuseum Groningen de aftrap voor Een schaap met witte voetjes. Dit bijzondere project, dat van 13 december 2003 tot en met 22 augustus 2004 zal lopen bestaat uit een expositie en allerlei educatieve activiteiten. Het is bestemd voor peuters, kleuters en andere kleine kinderen, maar ook voor volwassenen, die om wat voor reden dan ook in (wiege)liedjes geĂŻnteresseerd zijn.

Wiegeliedjes maken deel uit van ons collectieve onderbewuste. Ze vormen een kostbare schat waar ieder van ons over kan beschikken. In wiegeliedjes worden alle aspecten van het leven verwerkt; de prettige en de wrede, de aangename en de afschuwelijke. Kikkertjes vriezen dood in een boerensloot, beren kunnen broodjes smeren en een schaap loopt vredig buiten als een kind gaat slapen. Alles kan in wiegeliedjes; complete nonsens lijkt logisch en verleent een onnavolgbare charme aan de liedjes. Deze nonsens en de vele dieren met menselijke eigenschappen die de wiegeliedjes bevolken, wekken een prettig soort verwondering.

Het feit dat dieren zo vaak de hoofdrol spelen in wiegeliedjes heeft een reden; kinderen hebben tot de puberteit een animistische visie op het leven en kunnen zich gemakkelijk identificeren met dieren. Emoties en gedrag worden begrijpelijk voor een kind via de dierenkarakters van het wiegeliedje.

Wiegeliedjes geven een kind de sleutel naar een betekenissysteem dat ze hun hele verdere leven zullen gebruiken. Het is een speelse introductie op een bewuste omgang met de omgeving. Ook zijn de liedjes het eerste contact van kinderen met taal.
Zo is het wiegeliedje een eerste stap naar het plezier van taal en creativiteit. Rijm en ritme geven wiegeliedjes een geruststellend karakter, en zorgen voor diepe nesteling in het geheugen van het kind.

Misschien wekt een preoccupatie met het wiegeliedje de indruk met ouderwetse folklore bezig te zijn. Maar wiegeliedjes zijn van nu en altijd, en zeer actueel; het gaat hier bovendien om een fenomeen dat alle culturen betreft! Een Nederlandse moeder wiegt haar kind in slaap met liedjes over schaapjes, een Engelse moeder maakt haar baby aan het lachen door te vertellen over een koe die over de maan kon springen, en een Bengalese vrouw begrijpt en vertaalt de angst van haar kind door te zingen over Khokan, die eenzaam in een bootje wordt weggevoerd door zeven kraaien.

In de tentoonstelling zijn liedjes uit Nederland en het buitenland te beluisteren. De liedjes zijn op thema gegroepeerd. Ieder thema is op een eigen manier vormgegeven, zodat er verschillende sferen ontstaan die uitnodigen tot het luisteren naar de verschillende liedjes. De dierfiguren uit de liedjes komen terug in kunstwerken of objecten uit de collectie van het museum.

Openingstijden:

Dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur
Zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur
Het museum is gesloten op maandag
Noot aan de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Natuurmuseum Groningen, 050 - 3676170