Ingezonden persbericht

Afdeling Communicatie
Hilversum, 10-12-2003

Televisie
Kunst... omdat het moet!!
Uitzending zaterdag 13 december
Nederland 2 ­ 00.06 uur


---
Unieke documentaire over twintigste eeuw

De TROS beëindigt op zaterdag 13 december a.s. haar serie KUNST... OMDAT HET MOET!! met een herhaling van het dierbaarste programma van de vier mensen die de afgelopen negen jaar deel hebben uitgemaakt van de redactie.

Deze laatste aflevering van KUNST...OMDAT HET MOET!! toont de documentaire "Montage van een eeuw..." (origineel "Nós que aqui estamos, por vós esperamos") die wereldwijd tientallen prijzen op filmfestivals heeft gewonnen. Door de aanpak van de Braziliaanse filmmaker Marcelo Masagão, de afwezigheid van commentaar en de gebruikmaking van de bijzondere muziek van de Belg Wim Mertens is een absoluut uniek filmdocument ontstaan. Het is een verbijsterende, meeslepende, afschuwwekkende en ontroerende reconstructie van de twintigste eeuw.

Schrijvende verslaggeving en fotografie zijn reeds subjectieve manieren van aandacht aan de werkelijkheid besteden, maar film- en geluidsmontage is ongetwijfeld de meest 'manipulatieve' vertelvorm. Zo zijn wij onderhand gewend aan de uit oud filmmateriaal gemonteerde terugblikken op periodes in de recente geschiedenis en met name de beide wereldoorlogen.

Dergelijke documentaires blijven fascineren door de nostalgie, ontroering en afschuw die zij bij de kijker teweegbrengen (ook al wordt in de diverse overzichten veelal hetzelfde materiaal gebruikt). Vooral ook omdat iedere documentaire door een individu (of een specifieke groep) wordt samengesteld en dus 'gemanipuleerd'. Ieder vertelt in wezen 'zijn' verhaal en benut het voorhanden zijnde beeldmateriaal. Het lukt zelden via deze 'manipulatie-arbeid' zuivere kunst te bedrijven; alles is al eens gedaan. Marcelo Masagão is het gelukt.