Stichting TELEAC/NOT


---
De computer en het milieu

Een documentaire van Peter Meijwes

Computers gaan niet lang mee. Vaak zijn ze drie jaar na hun introductie op de markt alweer verouderd. Een immer voortrazend update en upgrade proces is het gevolg. Wie wil meedoen, moet regelmatig een nieuwe computer kopen. Dat resulteert in een torenhoge computer afvalberg die allerlei problemen met zich mee brengt. In bergmeertjes en op de noordpool, overal komen chemicaliën voor die uit onze computer stammen.

Gelukkig wordt dit door de industrie ingezien, al is het nog mondjesmaat. Oude computers worden ingezameld of hergebruikt. Zo kwam programmamaker Peter Meijwes er tijdens het maken van deze documentaire achter, dat zijn hopeloos verouderde computer nog geld oplevert. Via een refurbish-bedrijf wordt zijn computer nu een tweede leven geschonken.

Voor de documentaire bracht hij ook een bezoek aan de Siemens-Fujitsu fabriek in Augsburg. Daar wordt de nieuwe Scenic-E computer gemaakt. Een groene computer volgens de fabrikant. Sommige dingen die we in Augsburg te zien kregen zijn nog geheim. Maar in de uitzending lichten we een tipje van de sluier op die nu nog over deze supersnelle computer ligt.
(herhaling)

TeleScoop Magazine
Uitzending: zaterdag 13 december 17.02 - 18.00 uur op 747AM Dit programma is na uitzending in RealAudio te beluisteren op onze website: www.telescoop.nl.


---

Eerder vandaag in TeleScoop Actueel:


* Nummerportabiliteit in de Verenigde Staten is een grote puinhoop.
* Er zit spyware op 700.000 computers in ons land.
* Verslag van een bezoek aan een chipfabriek in Nederland.
* Planet Internet kampt met spam, en de maatregelen daartegen.
* Column: Vincent Bijlo.

TeleScoop Actueel
Uitzending: elke woensdag 13.30 - 14.00 uur op 747AM Dit programma is na uitzending in RealAudio te beluisteren op onze website: www.telescoop.nl.