Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Snellere treinreis door Gooi- en Hemboog

Minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat opent zaterdag 13 december de Gooiboog en de Hemboog, twee nieuwe trajecten in het spoorverkeersnet. De bogen worden een dag later opgenomen in de nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen. Dankzij deze twee verbindingen hoeven treinreizigers in de noordelijke randstad minder vaak over te stappen en zijn zij tien minuten sneller op hun eindbestemming.

ProRail begon in opdracht van VenW in 2000 aan de bouw van de bogen. De Hemboog is een viaduct dat dwars door het stedelijk gebied rond Amsterdam zigzagt. De boog is 3,3 kilometer lang en verbindt de spoorlijn Zaandam-Amsterdam rechtstreeks met Schiphol. De treinreiziger uit Noord-Holland hoeft daardoor niet meer over te stappen op station Amsterdam-Sloterdijk. Bovendien wordt de drukte op station Amsterdam CS ontlast. Het project heeft 148 miljoen euro gekost.

De Gooiboog ligt ten westen van het Naardermeer. Deze driehoekige constructie verbindt de Gooilijn met de Flevolijn, waardoor de reiziger van Almere direct naar Hilversum kan reizen en niet meer in Weesp hoeft over te stappen. De 2,2 kilometer lange buitenboog loopt door een verdiepte tunnelbak, die onder bestaande spoorlijnen door gaat. De binnenboog ligt op maaiveldniveau. De Gooiboog is, vanwege het verschil in constructie, aanzienlijk goedkoper dan de Hemboog en heeft ongeveer 81 miljoen euro gekost.

Meer informatie op www.prorail.nl