globalisering debat

Internationale Migrantendag 2003: Migratie: een ontbrekende schakel tussen globalisering en ontwikkeling

In kader van de Internationale Migrantendag 2003 organiseert Novib op zaterdag 13 december i.s.m. Ayni-Bolivia Nederland, ARC MUNDI (o.m. FORUM en COS Nederland), COS Utrecht, FFON en de Stichting Oikos een debat over de gevolgen van globalisering en migratie voor Nederland en Europa. U bent 13 december vanaf 13.00 uur van harte welkom in t Spant te Bussum.

PUBLIEK DEBAT (14.00 16.00 uur) Het panel, bestaande uit onder anderen vertegenwoordigers van de politiek en van werkgevers en werknemers, is deskundig en gevarieerd. Om u er alvast voor in de stemming te brengen leggen wij enkele vragen en gedachten voor.


1. Een dynamische economie is een migranteneconomie De economie van de VS groeit veel harder dan die van Europa of Nederland. Als de dynamiek daarvan voor een deel komt door ruim baan voor migratie, moet Europa dit voorbeeld dan niet volgen? Kan migratie dus een stimulans zijn voor hogere arbeidsproductiviteit en innovatie?


2. Nederland grijzer, niet wijzer? Nederland vergrijst en ontgroent. Mensen blijven langer leven na hun pensioen en er komen steeds minder jonge mensen op de arbeidsmarkt om premies af te dragen voor de AOW. Intussen is buiten Europa een groot bevolkingsoverschot. Wordt het niet zaak beleid te ontwikkelen voor tijdelijke arbeidsmigratie? Of herhalen we dan de geschiedenis van de gastarbeiders.


3. Fort Europa: waarheid of hypocrisie? Europa is veranderd in een fort, terwijl de komende vijftig jaar een migratiestroom van miljoenen mensen richting het Noorden wordt verwacht. Kunnen we wel beweren dat de grenzen op slot zijn nu ieder jaar 400.000 illegalen Europa binnen komen? Kan de migratie niet beter gereguleerd worden?


4. Migranten moeten integreren in Nederland, maar Nederland ook in de wereld Nederland verandert in hoog tempo in een provinciestadje van een geïntegreerde wereld. De grenzen vervagen, maar wij hameren tegen migranten op onze identiteit. Reageren we zo ons gevoel van bedreiging af op de migranten? Slaan we niet door: minderheden voelen zich gestigmatiseerd en Minister van Justitie Donner waarschuwt dat zij hierdoor vatbaarder worden voor boodschappen van haat. Is de multiculturele samenleving eigenlijk wel een keuze of is zij eerder realiteit?


5. Moet Nederland het VN Verdrag voor de Bescherming van alle Migranten en hun Gezinsleden ratificeren en implementeren? Migranten en hun gezinsleden hebben vaak weinig rechten. Vaak komt hun land van herkomst er niet meer aan toe hen echte bescherming te bieden. Terwijl de gastlanden vooral uit zijn op de aanvoer van flexibele arbeid en daar geen hoge sociale prijs voor wil betalen. Is dat geen struisvogelbeleid van twee kanten? Heeft een immigratieland als Nederland niet de plicht om de rechten, en natuurlijk de plichten, van migranten en hun gezinnen helder op een rijtje te zetten?

PANELLEDEN Jet Bussemaker, lid Tweede Kamer PvdA (gevraagd) Damiaan Messing, (inleider), coördinator De Derde Kamer (schaduwparlement) Max Koffi, De Derde Kamer (schaduwparlement) Ali Lazrak, lid Tweede Kamer, SP Sip Nieuwsma, VNO-NCW Sam Pormes, lid Eerste Kamer, GroenLinks Leila Rispens-Noel, NOVIB Kitty Roozemond, vice-voorzitter FNV Dagvoorzitter: J. van Beurden, journalist.

Programma 11.00 12.30 u - Opbouw informatie markt 13.00 - 14.00 u - Informatiemarkt (open de gehele middag) 14.00 - 16.00 u - Politiek Debat 16.00 - 17.00 u - Optredens: Dutch-Philippine Association Cultural Group Boliviaanse Culturelegroep

Verdere informatie: COS Utrecht Doris Alfafara Tel: 030-2311094