Vlaamse overheid

Op voorstel van de Vlaamse minister van Onderwijs en Vorming Marleen VANDERPOORTEN keurde de Vlaamse regering het besluit betreffende de financiering van de projecten hoger kunstonderwijs goed.

Vijf projecten van het hoger kunstonderwijs kunnen op een subsidie van de Vlaamse overheid rekenen ter waarde van 456.000 euro.

De vijf geselecteerde projecten zijn:
- The Union Music Catalogue (Erasmus Brussel, Hogeschool Gent, Hogeschool Antwerpen en Hogeschool voor Wetenschap en Kunst): dit project wil een centrale Vlaamse databank voor muziekdocumentatie opstarten. Dit project krijgt een subsidie van 39.483 euro.
- Animatiefilm totaalcompositie (Hogeschool Gent i.s.m. St.-Lukas Brussel): dit project combineert artistieke creatie en pedagogisch onderzoek en is gericht op het ontwikkelen van een analysemethode vanuit het bewegingsaspect in de auditieve en visuele laag van de film. Dit project krijgt een subsidie van 50.610 euro.
- Posthogeschool voor Podiumkunsten (vzw Posthogeschool voor Podiumkunsten): dit project betreft een post- hogeschoolopleiding voor theatermakers waarbinnen nieuwe vormen van theatraliteit verkend worden. Dit project krijgt een subsidie van 100.000 euro.
- Postgraduaat Transmedia (St.-Lukas Brussel): dit project betreft het inrichten van een postgraduaat waar studenten zich na hun basisopleiding verder kunnen specialiseren in een onderzoekspraktijk binnen een gekozen artistieke discipline. Dit project krijgt een subsidie van 100.000 euro.
- Behoudsmedewerker Actuele Kunst/PCA (Hogeschool Gent): dit project bouwt een Patrimonium Consulting Agentschap uit. Het project start vanuit een post hogeschoolvorming 'behoudsmedewerker actuele kunst' om via vervolgprojecten tot de beoogde PCA te komen. Dit project krijgt een subsidie van 165.907 euro.

Het eerste deel van het geld wordt onmiddellijk uitbetaald (begin 2004), het tweede deel krijgen de projecten in maart volgend jaar en het derde en laatste deel, nog 5% van de subsidie, volgt later.

De financiering van de projecten wordt opgevat als een startfinanciering. De Vlaamse regering kan jaarlijks, maar maximaal gedurende drie jaar, bijdragen in de financiering.

persinfo : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten - tel. 02 553 99 11 e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---