Vlaamse overheid

Op voorstel van de Vlaamse minister van Onderwijs en Vorming Marleen VANDERPOORTEN keurde de Vlaamse regering het besluit betreffende het project 'Huizen van het Nederlands' goed.

De proefperiode van het project Huizen van het Nederlands, dat anderstaligen begeleidt in hun kennismaking met de Nederlandse taal, wordt verlengd tot 31 augustus 2004. Eind 2002 werden er zeven experimentele Huizen van het Nederlands opgestart. De eerste pilootfase van het project liep van december 2002 tot december 2003.

De verlenging van de proefperiode van december 2003 tot en met augustus 2004 is een overgangsfase om de periode tot 1 september 2004 te overbruggen. Op die datum gaat het decreet 'Huizen van het Nederlands' van start en wordt het project uitgebreid naar heel Vlaanderen.

De zeven experimentele Huizen zijn gevestigd in Aalst, Antwerpen, Brussel, Gent, De Kempen, Mechelen en Sint- Niklaas. Deze huizen verzamelen en verstrekken informatie over het opleidingsaanbod Nederlands aan anderstaligen, ze bevorderen en organiseren de instroom anderstaligen naar NT2 via een professionele intake, volgen de cursisten NT2 op en rapporteren aan de overheid uit een beleidsondersteunende invalshoek. In het kader van deze Huizen van het Nederlands werd er een centraal cursistenregistratiesysteem ontwikkeld dat de opvolging, doorverwijzing en rapportering eenvoudiger en sneller moet kunnen laten verlopen.

persinfo : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten - tel. 02 553 99 11 e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---