Vlaamse overheid

In het kader van het project 'Ecologische en Duurzame Sociale Woningbouw' (EDSW) worden twee nieuwbouwprojecten uitgevoerd en een renovatieproject. Dit laatste project betreft de renovatie van het sociaal hoogbouwcomplex Sterrenveld te Wezembeek-Oppem, in de wijk Ban-Eik. Het gebouw is eigendom van de sociale huisvestings- maatschappij Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuis- vesting van Sint-Pieters-Leeuw.

De Residentie Sterrenveld is een identieke kopie van het naastliggende gebouw, de Residentie Zonneveld. Beide gebouwen dateren van begin van de jaren '60 en zijn de uitkomst van een architectuurwedstrijd voor de inrichting van een typische mixed-development, namelijk het samengaan van verschillende bouwtypologieën binnen een zelfde ontwerp. In de wijk Ban-Eik zijn de twee hoogbouwcomplexen centraal gelegen binnen een typisch wijk van eengezinswoningen.

Anno 2003 voldoen de twee hoogbouwcomplexen niet meer aan de huidige normen en kwaliteitsvoorschriften en vertonen veel technische en sociale problemen. Om aan de technische problemen te verhelpen werd beslist om de beide gebouwen te renoveren, maar dan wel volgens een verschillende gedachtegoed, namelijk een gebouw te renoveren volgens de meer traditionele manier en het andere gebouw volgens de principes van EDSW.

Zo brengt de renovatie van Sterrenveld volgens deze principes op zowel architecturaal als op technisch gebied een aantal specifieke en in sommige gevallen supplementaire voorzieningen met zich mee.

Zo worden op architecturaal vlak de bestaande anonieme sokkel - waar tegenwoordig de bergingen zitten - vervangen door nieuwe woongelegenheden. Tevens wordt de centrale binnengang gesupprimeerd waardoor alle appartementen uitgeven op beide hoofdgevels en alle leefruimtes aan de voorkant van het gebouw gesitueerd worden. Die ingrepen verruimen de relatie met de omgeving, dragen bij tot een grotere sociale controle en maken een maximale daglichttoetreding in de appartementen mogelijk. Deze sociale controle in het centrum van de wijk zal nog worden vergroot door het invullen van een aantal voorzieningen in het gebouw, met onder andere een lokaal voor Kind & Gezin, een polyvalente zaal voor wijkbewoners, een lokaal kantoor voor de sociale huisvestingsmaatschappij, een opslagplaats, een atelier en een refter met sanitair voor de technische onderhoudsploeg.

Elk appartement zal toegankelijk zijn voor mindervaliden. Per verdieping worden twee appartementen uitgewerkt volgens de principes van "Levenslang Wonen".

Naar technische ingrepen toe, is de renovatie nog veel ingrijpender.

Op het vlak van de verwarming wordt omwille van de bedrijfszekerheid en rendement geopteerd voor twee condenserende gasketels in cascade-opstelling en sturing in functie van de omgevingstemperatuur en warmtevraag. De doorgedreven gebouwisolatie - zo worden de wanden voorzien van 10 tot 12 cm isolatie, in combinatie met verbeterd dubbel glas - laat een lage temperatuursverwarming met zeer hoog rendement toe. Het energiebeheersysteem maakt per appartement enerzijds een individuele regeling van de temperatuur mogelijk en zorgt anderzijds voor een correcte registratie en facturatie van de verbruikte hoeveelheid warmte. De bewoner kan ook op elk moment het verbruik nagaan.

Bij de ventilatie zal worden gewerkt met een collectief "dubbel flux-systeem", waarbij verse lucht ingeblazen en bedorven lucht afgezogen wordt in combinatie met warmte- uitwisseling tussen beide luchtstromen. Met een dergelijk systeem kunnen de ventilatiedebieten binnen een minimum- en maximumgrens worden behouden, waarbij in dit pilootproject een optimum wordt nagestreefd tussen een gezond binnenklimaat (hygiëne en comfort), het energieverbruik en de kosten voor installatie en onderhoud.

De productie van sanitair warm water zal gemeenschappelijk gebeuren voor alle wooneenheden. Een centrale warmwater- productie laat een milieuvriendelijkere energieomzetting toe en zal worden gecombineerd met zonneboilers. Hoewel het gebruik van zonnecollectoren bij deze hoogbouw met een beperkt dakoppervlak in verhouding tot het groot aantal verbruikers niet optimaal kan worden toegepast, zal het in dit voorbeeldproject toch bijdragen tot een beter inzicht in het rendement en de algemene toepasbaarheid. Om het verbruik van leidingwater te beperken, wordt gekozen voor sanitaire toestellen die optimaal werken met een zo laag mogelijk waterdebiet of -volume. Onder meer wordt een waterbesparingssysteem toegepast waarbij een centrale stroomvergroter toiletspoelingen opvangt in een groter reservoir en die inhoud in één keer ledigt door middel van hevelwerking. Dit systeem laat een enorme beperking van het spoelwater per spoelbeurt toe.

Diverse maatregelen moeten tevens het elektriciteits- verbruik voor verlichting verminderen: voldoende daglichtinval in de leefruimten en gemeenschappelijke circulatieruimten, toepassing in de gemeenschappelijke delen van lage energielampen in combinatie met armaturen met hoog rendement en met tijds- en aanwezigheidssturing. Op de kopse zuidgevel van het gebouw zullen fotovoltaïsche zonnecelpanelen worden geplaatst. De juiste oppervlakte van die panelen wordt bepaald via een haalbaarheidsstudie en dit in overleg met de nutsmaatschappijen.

Eens de werken voltooid, zullen al deze technieken opengesteld worden voor alle geïnteresseerden zodoende dat de ervaringen die opgedaan worden binnen dit experiment effectief kunnen worden gebruikt en vertaald binnen andere projecten.

Voor wat de financiering van dit pilootproject betreft, komt de Vlaamse overheid en de Vlaams minister van Wonen, Marino KEULEN tussen voor een totaal bedrag van 1.199.000 euro. Dit bedrag wordt gespreid over twee jaar, met name 599.000 euro voor het jaar 2003 en 600.000 euro voor 2004.

persinfo : Mila Bourjal, woordvoerster van minister Keulen - tel. 02 553 28 43 e-mail: persdienst.keulen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---