Vlaamse overheid

De Vlaamse regering heeft haar akkoord gehecht aan een nieuw reglement voor de leningen die de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij (VHM) aan de sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM's) verstrekt. De vorige leningsmodaliteiten dateerden van tien jaar terug en waren aan herziening toe. Met het nieuwe reglement krijgen de SHM's een geactualiseerd financieringssysteem en kan de VHM haar rol als kredietverstrekker ten volle spelen.

De nieuwe reglementering waarborgt de sociale dimensie van de leningsvoorwaarden voor zowel huur- als koopmaatschappijen: de SHM's krijgen 100% financiering ofwel via een lening met lage rente (afhankelijk van het inkomen van de huurders van de maatschappij), ofwel via een combinatie van subsidies met een marktconforme lening. In het laatste geval vervult de VHM de rol van doorgever van het krediet dat zijzelf op de kapitaalmarkt opneemt en dat door het Vlaamse gewest gewaarborgd wordt. Dankzij die waarborg en door schaalvoordelen kan de VHM aan de SHM's gunstiger voorwaarden geven dan ze zelf op de markt zouden krijgen.

De nieuwe voorwaarden kwamen tot stand in overleg met vertegenwoordigers van de SHM's en houden rekening met een aantal wensen van de sociale huisvestingssector. Zo wordt de annuïteit, de jaarlijks te betalen leningslast, in de toekomst constant gehouden. Een vorig systeem werkte op basis van progressieve annuïteiten, waarbij de SHM's de eerste jaren weliswaar weinig hoefden te betalen, omdat de zwaardere leningslasten naar de toekomst verschoven werden. Nadeel was dat de lasten sterk verhoogden op een ogenblik dat ook de onderhoudskosten voor de woningen toenamen. En aangezien de huurinkomsten (waarmee de leningslasten betaald werden) niet in dezelfde mate stegen als de leningslasten, kwam men soms tot een onevenwichtige situatie.

Bijkomend voordeel is dat de nieuwe modaliteiten de interesten tijdens de opnameperiode gevoelig zullen reduceren. De opnameperiode van de gelden bij de VHM en de aanvang van terugbetaling van de lening zijn namelijk voortaan meer afgestemd op het reële tijdstip van de verhuring van de woningen waarvoor de lening is aangegaan. Hierdoor wordt de opnameperiode korter en de interestlasten lager.

Voor de financiering van de bouw van sociale koopwoningen kunnen de SHM's voortaan een beroep doen op marktconforme leningen op korte termijn. Met de huidige rentestand is dat een gunstige zaak. Voor deze SHM's werden ook specifieke financieringsmogelijkheden uitgewerkt voor de aankoop van gronden van de VHM.

persinfo : Mila Bourjal, woordvoerster van minister Keulen - tel. 02 553 28 43 e-mail: persdienst.keulen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---