Regering.nl

GEEN AKKOORD OVER EUROPESE GRONDWET

De regeringsleiders van de lidstaten en de kandidaat-lidstaten van de EU hebben op de top in Brussel geen akkoord kunnen bereiken over een Europese grondwet. De onderhandelingen gaan volgend jaar verder.

De onderhandelingen liepen onder meer vast op afspraken over de nieuwe stemverhouding tussen de lidstaten. Die verhouding is van belang voor de Europese besluiten in de Raad van Ministers waarover bij meerderheid kan worden besloten.

Minister-president Balkenende betreurt de uitkomst van de top. Helaas is deze top geen historisch succes geworden, maar het is ook geen historische mislukking, aldus Balkenende.

De regeringsleiders hebben afgesproken dat de onderhandelingen over de nieuwe grondwet in 2004 onder het Iers voorzitterschap worden hervat. Vanaf 1 januari 2004 neemt Ierland het Europees voorzitterschap over van de huidige EU-voorzitter Italië. Daarna, in de tweede helft van 2004, neemt Nederland het EU-voorzitterschap over. Balkenende heeft in Brussel al met zijn Ierse collega Ahern gesproken over de ontstane situatie.

Vrijdag werd op de top in Brussel wel overeenstemming bereikt over de oprichting van een permanente militaire planningscapaciteit voor de EU. Deze militaire capaciteit gaat nauw samenwerken met de NAVO, maar kan ook zelfstandig operaties begeleiden. Ook is overeenstemming bereikt over een pakket investeringen om de groei van de economie en de werkgelegenheid te stimuleren.