Ingezonden persbericht

Gemeente Amsterdam - Nieuw nachtnet: gehele nacht openbaar vervoer

24/09/2003 - Vanaf 14 december 2003 gaan de nachtbussen de gehele nacht rijden. Met het dichten van het zogenaamde 'gat in de nacht' komt een lang gekoesterde wens van de gemeente uit. Vanaf dat moment rijden er 's nachts ook bussen tussen 02.00 en 04.00 uur op zondagnacht t/m woensdagnacht en tussen 02.30 en 03.30 uur op donderdagnacht t/m zaterdagnacht. Het dichten van het gat komt tot stand doordat er een nieuw nachtlijnennet komt.

Het nachtnet wordt uitgebreid van 9 naar 12 nachtlijnen en de bussen zullen zoveel mogelijk rechtstreeks naar de diverse buitenwijken van Amsterdam rijden, waar ze vervolgens in een lus rijden. Door de vernieuwing van het nachtnet rijden de lijnen meer gespreid in tijd waardoor men per saldo meer mogelijkheden heeft om gedurende de nacht thuis te komen.

Wethouder Mark van der Horst is zeer verheugd: "Ik ben erg blij dat het GVB gelukt is om het gat in de nacht te dichten. Door anders te werken en de aanpassing van de dienstregeling kunnen we niet alleen de gehele nacht gebruik maken van het openbaar vervoer, maar bedienen we ook meer Amsterdammers."

Marktonderzoek heeft aangegeven dat een groot aantal mensen van het nachtnet-nieuwe-stijl zal profiteren. De meeste nachtbussen gaan in de nieuwe opzet in een lus rijden, waarbij tegelijkertijd reizigers richting centrum worden opgehaald en reizigers die daar vandaan komen worden afgezet. De bussen zullen niet allemaal tegelijk vanaf het Centraal Station vertrekken. Amsterdam-Zuidoost krijgt eindelijk een rechtstreekse verbinding met het Leidseplein. De noodzaak om via het Stationsplein naar Amsterdam-Noord te reizen is ook niet meer aanwezig omdat een aantal lijnen naar Amsterdam-Noord via het Rembrandtplein gaat rijden. In het weekend rijden er elk kwartier diverse nachtbussen via de uitgaanspleinen. Nu is dat nog elk half uur.

De nachtbussen worden dus beter verdeeld over de uitgaansgebieden Rembrandtplein en Leidseplein. "Door de bussen de gehele nacht te laten rijden, kunnen cafébezoekers op elk tijdstip naar huis en hoeven ze niet rond te hangen op straat. Dit komt de veiligheid ten goede en beperk de overlast rondom uitgaansgebieden", aldus Van der Horst.

Het nieuwe nachtnet gaat in de nacht van 14 op 15 december 2003 in.

Behandeling in de Raadscommissie Verkeer, Vervoer en Infrastructuur is op 24 september. Lisa Neves Gonçalves 5523409/Hans van de Berg, GVB, 4605972/Stefan Rutte, dIVV, 5565115