ARTIFEX CULTUREEL ORGANISATIEBUREAU

---
Amsterdam, vrijdag 5 december 2003

Ballet The Sleeping Beauty te Amsterdam op maandag 15 december en vrijdag 19 december 2003

In december kust Het Nationale Ballet de balletklassieker 'Doornroosje' tot leven. Dit ballet van choreograaf Marius Petipa op muziek van Tsjaikovski staat te boek als het zuiverste voorbeeld van klassiek-romantisch ballet. Na een fees­te­lijk diner ziet u in Het Muziektheater 'The Sleeping Beauty' in de bewerking van de Engelsman Peter Wright. Het ballet vertelt het sprookje van prinses Aurora (Doornroosje) die zich prikt aan de spoel van een spinnewiel en in een diepe slaap valt. Na honderd jaar wekt prins Florimund haar met een kus. Het ballet voert u mee van het doopfeest van het prinsesje tot aan haar 16de verjaardag, die dramatisch eindigt. De jachtpartij van Florimund en zijn ontmoeting met Aurora vormen dan de inleiding tot een prachtig bruiloftsfeest in feeërieke aankleding van Philip Prowse. Deze bewerking heeft de allure die passen bij een ballet dat ooit was bedoeld voor het hof van de tsaar. Op maandag 15 december dineert u in het Amstel Hotel, waarna een boot u naar Het Muziektheater brengt voor de première. Tijden: 17.15 - 23.10 uur. Prijs: ¤ 132,50. N.B. Feestelijke kleding wordt op prijs gesteld. Vrijdag 19 december vindt het diner plaats in Hotel de L'Europe, waarna u te voet Het Muziektheater bereikt. Tijden: 17.15 - 23.10 uur. Prijs: ¤ 117,50.

Het Amsterdam van H.P. Berlage op zaterdag 17 januari 2004

Tijdens dit programma staan belangrijke werken van de architect H.P. Berlage centraal. Na de koffie/gebak in het Vakbondsmuseum volgt hier een biogra­fische voordracht over Berlage. Aansluitend leidt een architectuurhistoricus u rond door deze befaamde 'Burcht van Berlage'. Dan volgt een stadsrondrit per luxe bus door Plan Zuid waarvoor Berlage in 1917 goedkeuring verwierf van de Gemeente Amsterdam. De middag besluit met een boeiende en uitgebreide rondleiding door de Beurs van Berlage. Unaniem noemen experts dit gebouw een van de belangrijkste architectuurmonumenten van ons land. Met een afsluitend drankje in het Beurs van Berlage Café eindigt deze excursie. Tijden: 12.00 - 17.00 uur. Prijs: ¤ 45,-

Architect K.P.C. de Bazel te Amsterdam op zaterdag 24 januari en zaterdag 7 februari 2004

Deze middag bezoekt u het voormalige hoofdkantoor van de Nederlandsche Handel Maatschappij (dat later opging in de ABN AMRO) te Amsterdam. Het gebouw ontstond tussen 1919 en 1926 en is een ontwerp van architect De Bazel (1869-1923). De Bazel was naast bouwkundig ontwerper ook de vormgever van de gebruiksvoorwerpen, tapijten en meubelen in het gebouw. Destijds waren kunstenaars als Mendes da Costa, Van der Mey en Zijl ook bij de inrichting betrokken. Het gebouw was door haar bancaire functie slechts toegankelijk voor belangstellenden en men moet binnenkort weer geduld hebben, daar het pand dan voor twee jaren wegens renovatiewerkzaamheden de deuren sluit. Hierna vestigt het Gemeentearchief Amsterdam zich er. Na koffie/gebak in het Amsterdam Centre Hotel en een inleidende dialezing over De Bazel door een architectuurhistoricus, wandelt u naar de Vijzelstraat voor een rondleiding door het pand. Uw gids besteedt hierbij zowel aandacht aan het exterieur als het interieur, waarin veel originele kunstwerken nog te zien zijn. Tijden: 13.30 - 17.00 uur. Prijs: ¤ 37,50.

Liefde uit de Hermitage in Amsterdam op vrijdag 23 januari en zaterdag 24 januari 2004

Deze winter organiseert De Nieuwe Kerk een bijzondere expositie met de veelomvattende titel 'Liefde uit de Hermitage'. Altijd en overal inspireerde de liefde kunstenaars tot bijzondere kunstwerken. Op de expositie zijn objecten te zien die allen afkomstig zijn uit de Hermitage te St. Petersburg. Op de indrukwekkende bruiklenenlijst bevinden zich werken van Rodin, Van Dijck, Lotto en Van Dongen maar ook een Romeinse kopie naar de Griekse Venus Capitolina uit de 5de eeuw v. Chr., een Egyptische Isis met Horus op schoot uit de 7de eeuw v. Chr., Brusselse tapijten uit de 16de eeuw, alsmede het gewaad dat tsaar Alexander II droeg tijdens zijn huwelijksnacht. Alle objecten zijn van hoge kunsthistorische waarde. In het Renaissance Hotel volgt na een inleidende kunsthistorische dialezing een lunch en bezoekt u met uw gids de expositie 'Liefde uit de Hermitage'. Tijden: 10.30 - 15.30 uur. Prijs: ¤ 72,50.

Aanmelden:

Indien u zich voor een van deze arrangementen wilt aanmelden, dan kunt u een e-mail sturen met uw naam, adres en woonplaats en het aantal deelnemers naar Artifex. Na ontvangst van uw betaling op giro 617780 of bank 68.66.57.926 (t.n.v. Artifex Travel, Herengracht 342, 1016 CG Amsterdam) zenden wij u twee weken voor aanvang van het arrangement een schriftelijke bevestiging.



Cultureel Organisatiebureau Artifex