Anti Racisme Informatie Centrum

Feest !
Hoe elf landen hun vrijheid en onafhankelijkheid vieren 15 december 2003 t/m 4 april 2004, Verzetsmuseum Amsterdam

Zin in een feestje? Op maandag 15 december 2003 om 17.00 uur opent het Verzetsmuseum Amsterdam de tentoonstelling FEEST!

'Feest!' is een feestelijke wisselexpositie over feestvieren en herdenken. In de Nederlandse multiculturele samenleving is kennis van elkaars achtergronden belangrijk. In Nederland heeft de Nationale Bevrijdingsdag betrekking op de Tweede Wereldoorlog. Maar wat houdt het Kinderfeest in Turkije in? Waarom wil een Ghanees op 6 maart eigenlijk een vrije dag? Wat betekenen anjers voor een Portugees?

Veertien kunstenaars hebben in het museum prachtige decors gebouwd. De zaal is omgetoverd tot een stad compleet met een plein, kiosk, billboard en draaimolen. In deze sfeervolle en kleurrijke 'stad van de wereld' worden elf nationale feestdagen in beeld gebracht. Nederland viert op de Nationale Bevrijdingsdag het einde van de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Turkije werd in 1922 onder leiding van Atatürk, na veel oorlogen, eindelijk weer één groot land.Atatúrk riep 23 april uit tot de Nationale Dag van het Kind, want, zo zei Atatürk: 'Het kind van vandaag is morgen de bestuurder van het land.' Sindsdien krijgen kinderen op die dag de kans om eens zélf een ambtenaar te zijn, een nieuwslezer bij een tv-omroep, een bestuurder van één van de provincies, een minister of zelfs de president.
Anjers zijn het symbool van de nationale feestdag in Portugal. Tijdens de geweldloze coup op 25 april 1974 droegen de militairen anjers in de loop van hun geweer.
De republiek Ghana werd op 6 maart 1957 als eerste Afrikaanse kolonie een zelfstandige staat. Deze onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk vieren de Ghanezen jaarlijks op 6 maart. In de expositie krijgen, naast vieringen uit de genoemde landen, feesten uit Cuba, Hongarije, Indonesië, Marokko, Peru, Suriname en de Verenigde staten een sfeervolle en kleurrijke plaats.

De tentoonstelling FEEST! is vormgegeven door de beeldend kunstenaars Astrid van den Brink, Ageethe Groenendaal, Barbara Hardmeier, Natascha Hesse, Susette Huwae, Koos Jansen, Eva Klee, Julio Cesar Moreno Robles, Merel Nip, Ulla Schirmbeck, Beldan Sezen, Petulia van Tiggelen, Marloes Wagemaker en Norbert Wille. FEEST! is een productie van het Verzetsmuseum Amfsterdam, mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van VSB Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Kunstenaars&CO, Ministerie van VWS, SNS Reaal Fonds, Provincie Noord-Holland, het Ministerie van Justitie en de NCDO.

FEEST!
Hoe elf landen hun vrijheid en onafhankelijkheid vieren

15 december 2003 t/m 4 april 2004
Verzetsmuseum Amsterdam
Plantage Kerklaan 61
1018 CX AMsterdam
tel. 020-620 25 35 / www.verzetsmuseum.org

Openingstijden
di-vr 10.00 - 17.00 uur za-zo-ma / feestdagen 12.00 - 17.00 uur

Zie ook Marokkanen in de Tweede Wereldoorlog, LBR-lezing in het Verzetsmuseum op 18 november 2003.