Gemeente Zwolle

Opening Taalcorner Zwolle-Zuid

Wethouder P. Pot opent maandag 15 december 2003 om 14.00 uur gezamenlijk met mevrouw Aalbers, directeur Bibliotheek Zwolle, en mevrouw Huibers, sector-directeur Welzijn van TRAVERS, de Taalcorner Zwolle Zuid in de bibliotheek aldaar. Deze Taalcorner gaat van start in het kader van het Meerjarenplan Inburgering Oudkomers. Doel van het plan is het vergroten van deelname aan en afronding van programma´s voor beheersing van de Nederlandse taal voor opvoeders uit de groep oudkomers, die in een achterstandssituatie verkeren. De Taalcorner is tot stand gekomen in samenwerking met ROC Landstede, TRAVERS en HECO Systems uit Zwolle. E-learning is een onderdeel van het programma: leren met behulp van Internettechnologie. De Taalcorner Zwolle Zuid is de derde in Zwolle. De andere twee zijn te vinden in Dieze (Brede School Het Wonder Woud) en Holtenbroek (Wijkcentrum).

Deelnemers komen via E-learning in contact met de "digitale samenleving". De Taalcornercursus is bedoeld voor anderstalige opvoeders uit de wijk Zwolle Zuid, die horen bij de doelgroep oudkomers. De cursus 'Vaardigheden in de Buurt' richt zich onder meer op het omgaan met de computer. Ook internet maakt deel uit van het cursusprogramma. De Nederlandse taal wordt geoefend met de multimediale lesmethode 'Nieuwe Buren'. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de stad Zwolle en de eigen wijk. De cursisten kunnen gebruik maken van nieuwe computers, welke zijn geleverd door HECO Systems.

Er is in Zwolle-Zuid gekozen voor de locatie van de bibliotheek zodat deelnemers van de Taalcorner gestimuleerd worden om gebruik te maken van de mogelijkheden die de bibliotheek verder te bieden heeft.


---

---
Doelgroep Een oudkomer is iemand die buiten de Europese Unie geboren is, minimaal 18 jaar oud is, niet onder de Wet Inburgering Nieuwkomers (WIN) valt en in het bezit is van een geldige verblijfsvergunning of in het bezit is van een Nederlands paspoort (definitie ministerie BZK). Een opvoeder binnen de doelgroep heeft tenminste één kind ter verzorging in de leeftijd van 0 tot 18 jaar.


---