Koninklijke bibliotheek

Koninklijke Bibliotheek ontvangt bijzondere serie kunstboekbanden

De Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag heeft onlangs een serie van negen kunstboekbanden ontvangen van schrijfster / boekbindster Jacqueline Sanders-Van Maarsen. Sanders, auteur van het dit voorjaar verschenen Ik heet Anne, zei ze, Anne Frank, heeft de boekbanden aan de KB geschonken ter afsluiting van haar boekbindcarrière. De banden vormen een waardevolle aanvulling op de rijke collectie boekbanden van de KB.

Onder de negen boekbanden bevindt zich onder andere een uitgave van Les fleurs du mal van Baudelaire. Deze band toont een nauwelijks zichtbare naakte vrouw in leeropleg, met erboven een indrukwekkende bloem, waarvan de bladeren door ze te draaien van zwart in lilarood veranderen. De band om Poe's The bells and other poems geeft slechts de boektitel op het voorplat, maar in een cirkel en alsof op een bol geplakt en lijkt daarmee op een starend oog. De aan de 'art nouveau' denkende laatnegentiende-eeuwse prenten in L'écran zijn op de band vertaald in een slingerende decoratie van haast opzichtige, maar heel kleine en fel gekleurde metalen puntjes. Uit alle banden blijkt de interesse van Sanders in onorthodoxe en goed uitgevoerde ontwerpen, dit maakt de banden niet alleen geschikt als object in de boekenkast, maar ook in de expositiezaal.

Jacqueline Sanders (1929) leerde het boekbinden van bekende nationale en internationale kunstboekbinders. Verder leerde ze papierscheppen, kalligraferen en papiermarmeren en volgde colleges over de geschiedenis van het boek aan de Universiteit van Amsterdam. Zij maakte haar werk doorgaans niet in opdracht, maar voor eigen doeleinden: het verbeteren van ontwerp en techniek, het experimenteren met nieuwe, vaak zelfbedachte oplossingen en het meedoen aan nationale en internationale wedstrijden en tentoonstellingen. Hierbij behaalde zij verschillende prijzen en eervolle vermeldingen. Naast het boekbinden is Sanders auteur. In het in mei 2003 - onder haar auteursnaam Jacqueline van Maarsen - verschenen Ik heet Anne, zei ze, Anne Frank beschrijft zij haar vriendschap met Anne Frank op het Joods Lyceum in de Tweede Wereldoorlog.

De collectie boekbanden van de Koninklijke Bibliotheek bestaat uit ca. 10.000 met de hand gebonden boeken. De banden stammen bijna allemaal uit Europa, uit de periode 1540 tot heden. In de collectie boekbanden zijn banden bijeengebracht omwille van hun historisch of esthetisch belang. Het zijn allemaal unica. De KB was al in het bezit van enkele kunstboekbanden van Jacqueline Sanders, waaronder een in het Frans vertaalde versie van het Dagboek van Anne Frank. De nu ontvangen boekbanden vormen een waardevolle aanvulling op de collectie, de KB is Jacqueline Sanders dan ook zeer erkentelijk voor deze buitengewone schenking. De boekbanden zijn tot en met 3 januari 2004 te bezichtigen in de vitrine bij de ingang van de Koninklijke Bibliotheek. Op de website van de KB zijn de ontvangen boekbanden eveneens te bekijken (www.kb.nl/boekbandensanders).

15 december 2003

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland