Dienstenbond CNV

Voorstellenbrief voor nieuwe CAO bij UWV 15-12-2003

Onderstaand treft u de voorstellen aan die wij willen inbrengen in de onderhandelingen voor de nieuwe CAO van UWV. De voorstellen zijn tot stand gekomen na overleg met de Bedrijfsledengroep en staan in het licht van het najaarsakkoord van 2003.

Wij verzoeken u, als lid van CNV Dienstenbond, middels het u toegezonden reactieformulier aan te geven of u al dan niet kunt instemmen met de voorgestelde wijzigingen. Wanneer een meerderheid van de leden akkoord is met deze voorstellen dan zal CNV Dienstenbond deze inbrengen in het komende overleg. Wij zullen zo veel mogelijk uw opmerkingen in onze voorstellen verwerken.

Looptijd: Wij stellen een looptijd van 1 jaar voor, dat is tot en met 31 maart 2005. De economische onzekerheid, de onstuimige omgeving van UWV maken een langere looptijd onwenselijk.

Inkomen: In het najaarsakkoord is afgesproken om af te zien van een structurele loonsverhoging. Wij stellen daarvoor in de plaats voor om te komen tot een, eenmalige, afhankelijke uitkering. Wij stellen voor deze uitkering te koppelen aan het aantal investeringscontracten die tussen UWV en haar werknemers zijn afgesloten.

Leeftijdsbewust personeelsbeleid: Werknemers hebben steeds meer mogelijkheden om hun levensloop naar eigen inzicht in te richten. Het combineren van voorheen afgebakende taken is populair geworden, met name in de middenfase waarin veel vrouwen en mannen kinderen verzorgen. Naast ouders met kinderen dienen ouderen gestimuleerd te worden om langer te blijven werken. Wij stellen daarom voor om in deze CAO rekening te houden met de diversiteit aan levenssituaties.

Wij stellen voor artikel 3.4 te wijzigen (deze bepaling regelt het verplichte ontslag op 62 jarige leeftijd) omdat de bepaling niet langer voldoet aan de opvattingen over arbeidsparticipatie van oudere werknemers. Wij willen met u de mogelijkheden bespreken van een vrijwillig ontslag op 62-jarige leeftijd.

CAO á la carte: In het meerkeuzensysteem van de CAO moet de keuze mogelijk zijn dat vakbondscontributie uit het brutoloon kan worden betaald. Volgens de specialisten van CNV Dienstenbond is dat fiscaal mogelijk.

Vakbondsfaciliteiten: CNV Dienstenbond heeft bij UWV een gedegen kaderstructuur in de vorm van een Bedrijfsledengroep (BLG). Leden van deze BLG adviseren en informeren hun collegas over hun arbeidsvoorwaarden en rechtspositie. Om dit werk nog beter te kunnen doen willen wij voorstellen dat zij over het volgende kunnen beschikken:
* voldoende verlof om hun werkzaamheden uit te voeren;
* toegang tot de kanalen om het personeel van UWV te informeren (bijvoorbeeld Intranet);
* het vrije gebruik van computer, telefoon en kopieerfaciliteiten;
* beschikking over een eigen spreekruimte en (electronische-) postbus;
* de bepaling dat werknemers het recht hebben om tijdens werktijd gebruik te maken van de adviseurs.

CNV Dienstenbond draagt zorg voor selectie, training en coaching van deze groep leden. CNV Dienstenbond stelt voor dat zij de beschikking krijgt over een pagina op het intranet van UWV.

Internationale collegialiteit: CNV Dienstenbond stelt voor om gedurende de CAO-onderhandelingen afspraken te maken over een vakbondsproject voor werknemersrechten in delen van de wereld waar dit slecht is geregeld.

Harmonisatie arbeidsvoorwaarden: In de CAO UWV 2002-2004 is geen afspraak gemaakt over uniformering van de duur van de werkweek. De CNV Dienstenbond stelt voor deze ommissie in de komende CAO te herstellen.

Telewerkbeleid: Binnen moderne arbeidsverhoudingen bestaan mogelijkheden voor tele- en thuiswerken. CNV Dienstenbond stelt voor een kader te ontwikkelen waarbinnen Telewerken voor iedere medewerker mogelijk is.

Garantiebepalingen Overgangs- en garantieregeling oud BVG-medewerkers: CNV Dienstenbond stelt zich op het standpunt dat artikel 10.6 van de CAO inmiddels onderdeel uitmaakt van de individuele arbeidsovereenkomsten van de medewerkers. Desondanks hechten wij er waarde aan te benadrukken dat dit artikel ook in de komende CAO wordt gecontinueerd.

57,5 regeling: Wij stellen voor af te spreken dat arbeidsovereenkomsten van medewerkers boven 55 jaar niet vanwege een reorganisatie of bedrijfseconomische redenen kunnen worden ontbonden of opgezegd.

WW-vervolguitkering: Door het vervallen van de WW-vervolguitkering is het mogelijk dat aanvullingen van UWV worden gekort op uitkeringen krachtens de ABW. Dat is uitdrukkelijk niet de bedoeling van partijen. Wij stellen voor om op basis van de oude WW-vervolguitkering afspraken te maken over een inkomenssuppletie gedurende de oude termijn van de WW-vervolguitkering.

Wij verzoeken u uw mening over het bovenstaande middels het reactieformulier aan ons kenbaar te maken. Wilt u het formulier voor 31 december 2003 aan ons terugsturen?

SUB: Na herhaaldelijk aandringen door CNV Dienstenbond is de Belastingdienst nu wel bereid om met ons in overleg te treden over de overgang van onze leden naar deze organisatie. Wij zullen u hiervan op de hoogte houden.

Vragen? Voor vragen en opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder, Martijn Donker, tel: (035)6460580 of email: hilversum@cnvdibo.nl.