Gemeente Den Haag

december 2003 Resultaten integrale horecacontroles: Bijna 40% van de horeca-instellingen veiligheid op orde (15 december)

Brandweer Den Haag heeft op zaterdagavond 13 december in samenwerking met Politie Haaglanden integrale veiligheidscontroles uitgevoerd in 151 Haagse horecapanden. De controles zijn uitgevoerd in Scheveningen en in het centrum van Den Haag. Van de gecontroleerde panden waren er 60 geheel in orde.

Resultaten controles De controles vonden zaterdagavond plaats tussen 20.30 uur en 02.00 uur. In Scheveningen controleerden vier teams in totaal 56 horeca-gelegenheden. In het centrum waren vijf teams actief in 95 horeca-ondernemingen. Bij geconstateerde overtredingen ging het vaak om zaken als te laat keuren van de blusmiddelen en/of het ontbreken van de deksels bij de frituur. Het uiteindelijk resultaat wijkt niet noemenswaardig af van de uitkomsten in april dit jaar.

Aard van de overtredingen problemen met de ontvluchting (obstakels welke direct zijn verwijderd: 16x nood- en transparantverlichting niet zichtbaar en/of niet brandend : 48x niet-brandveilige versieringen (verwijderd) : 16x overschrijding keuringsdatum blusmiddelen : 31x| ontbreken van enig blusmiddel : 2x blusmiddel niet zichtbaar : 2x ontbrekende deksels bij frituur : 14x

Vervolg Alle ondernemingen waar overtredingen zijn geconstateerd ontvangen deze week een brief van de brandweer waarin aangegeven wordt wanneer uiterlijk de overtreding dient te zijn verholpen.

Tijdens de controles zijn de horeca-ondernemers wederom gewezen op de grote verantwoordelijkheid die zij dragen voor de veiligheid van hun gasten. Deze waarschuwing blijkt opnieuw noodzakelijk gelet op de aard van de overtredingen. Ondernemers zullen er rekening mee moeten houden dat zij in geval van herhaalde overtreding bestuurlijke maattregelen tegemoeten kunnen zien.