VVD


15 dec 2003 - VVD zet raadsleden aan het werk voor chronisch zieken en gehandicapten

De VVD-Tweede Kamerfractie wil dat ook ook de VVD-gemeenteraadsleden zich ervoor gaan inzetten dat chronisch zieken en gehandicapten zoveel mogelijk gespaard blijven voor de gevolgen van de huidige bezuinigingen. Gemeenten kunnen hun inkomsten voor de bijzondere bijstand onder meer aanwenden voor het afsluiten van een collectief aanvullende ziektekostenverzekering voor de minst draagkrachtigen. De VVD-Tweede Kamerleden Frans Weekers (woordvoerder sociale zaken) en Anouchka van Miltenburg (woordvoerder chronisch zieken, gehandicapten en ouderen) roepen in een persoonlijke brief aan alle voorzitters van VVD-raadsfracties op er werk van te maken dat de gemeentebesturen dat ook gaan doen.

De optelsom van een aantal van de nu noodzakelijke bezuinigingsmaatregelen, waaronder bijvoorbeeld verkleining van het ziekenfondspakket, leidt in sommige gevallen tot een aanzienlijk koopkrachtverlies. Dit treft met name chronisch zieken en gehandicapten. De bijzondere bijstand is, omdat de besteding daarvan door gemeenten lokaal en individueel wordt uitgevoerd, bij uitstek geschikt om diegenen die op deze manier extra hard worden getroffen te compenseren. Daarom heeft het kabinet, onder meer op aandringen van de VVD, de bijzondere bijstand met 80 miljoen euro verruimd. Daarnaast heeft de VVD het kabinet, middels de motie Weekers, opgeroepen deze verruiming structureel te maken.

De VVD hoopt met het advies tot de collectieve aanvullende verzekering, eraan bij te dragen dat gemeenten het extra geld dat zij krijgen om chronisch zieken, gehandicapten en andere weinig draagkrachtigen tegemoet te komen, daadwerkelijk en op een goede wijze aan deze groepen zullen besteden.

Voor meer informatie

Frans Weekers: f.weekers@tweedekamer.nl

Anouchka van Miltenburg: avmiltenburg@tweedekamer.nl

15 december 2003