Nieuw-Vlaamse Alliantie


Prior wordt duurder in plaats van afgeschaft (15/12/03)

De N-VA verbaast zich over de stilte van minister van Overheidsbedrijven Vande Lanotte na de bekendmaking van een voorstel van tariefverhoging door de Post. Zowel Vande Lanotte als Steve Stevaert beloofden nochtans de afschaffing van de prior-zegel. De N-VA vindt het onbespreekbaar dat de prior-zegel duurder wordt terwijl de voorwaarden zoals gesteld door het beheerscontract, 92 % tijdige leveringen, niet eens gehaald wordt.

De Post heeft zo haar eigen manier om een verjaardag te vieren. Afgelopen weekend besliste het overheidsbedrijf het eenjarige bestaan van de prior-zegel (november 02) te vieren met een prijsverhoging van een slordige 12 %, van 49 naar 55 eurocent. De non-prior-brief wordt 7 % duurder, van 41 naar 44 eurocent.

De N-VA vindt het niet kunnen dat De Post haar tarieven verhoogt terwijl ze er niet eens in slaagt om het huidige beheerscontract na te leven. Blijkens een laatste onderzoek van Test-Aankoop komt amper 83 % van de prior-brieven tijdig aan. In regios waar de Georoute wordt uitgetest, loopt de bedeling helemaal in het honderd. Nochtans verplicht het beheerscontract met de overheid De Post om dit jaar 92 procent van de prior-zendingen één werkdag later af te leveren. Het is de taak van minister van Overheidsbedrijven, Johan Vande Lanotte, om het beheerscontract te doen respecteren. In 1997 - toen prior nog niet bestond - kwam 95 procent van alle brieven een dag later bij de geadresseerde, 99,5 procent van de zendingen deed er hooguit twee dagen over om ter bestemming te komen. Desondanks waren de posttarieven heel wat lager dan vandaag.

De N-VA dringt er bij minister Vande Lanotte op aan om ervoor te zorgen dat het beheerscontract wordt nageleefd in plaats van opnieuw grote beloftes te doen. De minister moet zich niet moeien met het bedrijfsbeleid van de Post, wél moet hij erop toezien dat het beheerscontract wordt gerespecteerd.

Auteur: Frieda Brepoels, ondervoorzitter Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie: Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder Telefoon: 02/219.49.30 Fax: 0/217.35.10 E-post: ben.weyts@n-va.be Url: www.n-va.be