Ministerie van Buitenlandse Zaken
Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag

- Directie Personenverkeer, Migratie en Vreemdelingenzaken

Afdeling Vreemdelingen- en Visumzaken

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag

Datum

- 15 december 2003

Behandeld

- mr. A. Oostrom

Kenmerk

- DPV/VV-775/03

Telefoon

- 070-3486399

Blad

- 1/9

Fax

- 070-3484583

Bijlage(n)

- 1

- dpv-vv@minbuza.nl

Betreft

- Uw verzoek inzake het rapport van de Algemene Rekenkamer 'Visumverlening in Schengenverband'-

(kamerstuk 29260)

Graag - bied ik u hierbij- , mede namens de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Minister van Defensie, de Minister van Justitie en de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, de reactie aan op uw verzoek van - 21 november 2003 met kenmerk - 29260 inzake - het rapport van de Algemene Rekenkamer 'Visumverlening in Schengenverband'.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Remkes, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de heer Kamp, minister van Defensie, de heer Donner, minister van Justitie en mevrouw Verdonk, minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, op vragen van de Commissie Rijksuitgaven inzake Visumbeleid, n.a.v. het rapport van de Algemene Rekenkamer 'Visumverlening in Schengenverband' (kamerstuk 29260)

Vraag 1
Welke maatregelen neemt de regering op korte termijn om te voldoen aan de op grond van de Algemene Wet Bestuursrecht geldende verplichting dat bij overschrijding van de wettelijke behandelingstermijn de visumaanvrager daarover wordt geïnformeerd?
(blz. 47 AR rapport)

Antwoord
Gezien het grote aantal visumaanvragen (400.000 per jaar) en de beschikbare personele capaciteit is het bewaken van de behandelingstermijn en het informeren van de aanvrager over het overschrijden van deze termijn alleen op een efficiënte wijze mogelijk met de ondersteuning van een geautomatiseerd systeem. Uit efficiency overwegingen is ervoor gekozen een dergelijke functie in het nieuwe reeds in ontwikkeling zijnde visum informatiesysteem (NVIS) op te nemen. Dit systeem zal naar verwachting in
2005 in gebruik worden genomen.

Vraag 2
Kan de regering in een actueel cijfermatig overzicht aangeven op welk deel van de visumaanvragen en op welk deel van de bezwaarschriften naar aanleiding van niet-verlening niet binnen de wettelijke beslistermijnen wordt beslist?
(blz. 55 AR rapport)

Antwoord
In het algemeen worden visa kort verblijf binnen de wettelijke termijn van 8 weken afgehandeld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken beschikt pas over exacte gegevens over de behandelingstermijn van visumaanvragen na gereed komen van het nieuwe visum informatiesysteem (NVIS), naar verwachting vanaf 2005. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft recent een verbeterde versie van het bezwaarschriften informatiesysteem in gebruik genomen waardoor vanaf 2004 over betrouwbare gegevens wordt
beschikt over de behandelingstermijnen van bij BZ behandelde bezwaarprocedures. Van de 6.580 bezwaarschriften die behandeld worden bij de IND, worden 1.985 afgedaan binnen de wettelijke termijn van 10 weken. De gemiddelde doorlooptijd van deze categorie bedraagt 5 weken. 4.595 bezwaarschriften worden niet afgedaan binnen de wettelijke termijn. Hiervan bedraagt de gemiddelde doorlooptijd 24 weken. Het aantal zaken dat buiten de termijn wordt afgedaan, wordt sterk beïnvloed door de achterstand
die aan het begin van 2003 nog bestond. Toen waren er nog ongeveer 2.200 zaken die ouder dan 3 maanden waren. Eind oktober waren dat er nog 800.

Vraag 3
Wanneer is de nieuwe Visumwet te verwachten?
(blz. 57 AR rapport)

Antwoord
Het streven is erop gericht begin 2004 een concept Visumwet aan de Ministerraad aan te bieden. De regering verwacht op z'n vroegst in de tweede helft van 2004 een ontwerp Visumwet te kunnen aanbieden aan de Tweede Kamer.

Vraag 4
Waarom hebben de ministers van Defensie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geen reactie op het rapport gegeven?
(blz. 70 AR rapport)

Antwoord
Het rapport van de Algemene Rekenkamer heeft betrekking op de visumketen, waarvoor de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Vreemdelingenbeleid en Integratie de gedeelde verantwoordelijkheid dragen. Het conceptrapport is daarom door de Algemene Rekenkamer alleen ter kennisgeving aangeboden aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister Defensie. In reactie daarop heeft zowel de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties als de minister van
Defensie de Algemene Rekenkamer bericht dat het conceptrapport geen aanleiding gaf tot (inhoudelijk) commentaar. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft daarbij als reden opgegeven dat zijn ministerie reeds bij de totstandkoming van het rapport door de Algemene Rekenkamer een aantal malen is geconsulteerd en dat de informatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties door de Algemene Rekenkamer is meegenomen in haar rapportage.

Vraag 5
Zijn er indicaties van verschillen tussen visumplichtige en niet-visumplichtige vreemdelingen in de mate waarin zij criminele en/of terroristische activiteiten ontplooien? Zijn er indicaties van verschillen tussen visumplichtige en niet-visumplichtige vreemdelingen wat betreft illegale immigratie?
(blz. 71 AR rapport)

Antwoord
De regering beschikt niet over informatie op basis waarvan kan worden vastgesteld of er verschillen zijn tussen visumplichtige en niet-visumplichtige vreemdelingen in de mate waarin zij betrokken zijn bij criminele en/of terroristische activiteiten of illegale immigratie.

Vraag 6
Waarom zijn er onder voorgaande EU-voorzitterschappen, ondanks de verplichting tot stroomlijning, harmonisatie en informatie-uitwisseling, door de Schengenlanden onvoldoende inspanningen verricht om de mogelijkheden tot verschillende interpretaties van de wetgeving binnen het Schengenverband tegen te gaan?
(blz. 71 AR rapport)

Antwoord
Ook onder de voorgaande EU-voorzitterschappen zijn inspanningen verricht om de mogelijkheden tot verschillende interpretaties van de wetgeving binnen Schengenverband tegen te gaan. De diverse rapportages ter zake onderbouwen wel het beeld dat de harmonisatie van het visumbeleid geen eenvoudige opgave is, met name vanwege de ruimte die de Schengenregels biedt om eigen, nationaal beleid te voeren. De Schengen lidstaten blijken in de praktijk sterk te hechten aan de eigen beleidsvrijheden. Dit
laatste neemt echter niet weg dat op een aantal punten ten aanzien van de harmonisatie weldegelijk vooruitgang is geboekt. Verdere harmonisatie kan worden bereikt, indien de Nederlandse wet- en regelgeving meer in overeenstemming wordt gebracht met de nationale wetgeving van de andere Schengenlanden, bijvoorbeeld door in de Visumwet af te wijken van regels in de Algemene wet bestuursrecht.

Vraag 7
Hoe verhoudt zich de ambitie van Nederland om onder het Nederlands EU-voorzitterschap in 2004 aandacht te besteden aan harmonisatie van de Schengenregelgeving, tot de aanbeveling van de Algemene Rekenkamer om binnen het Schengenverband afspraken te maken over de interpretatie en harmonisatie van de regelgeving?
(blz. 71 AR rapport)

Antwoord
Het Nederlands EU-voorzitterschap zal trachten verder te werken aan de harmonisatie van de Schengenregelgeving en daarbij terdege de aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer meenemen. De regering beschouwt dit overigens niet als een inspanning die uitsluitend gedurende het voorzitterschap wordt verricht maar als een proces waarmee de Nederlandse delegaties zich structureel hebben beziggehouden en ook in de toekomst zich zullen bezighouden.

Vraag 8
Ligt het in de bedoeling dat het registreren van biometrische kenmerken van visumaanvragers "Schengenbreed" wordt ingevoerd?
(blz. 72 AR rapport)

Antwoord
Door de JBZ-Raad zijn twee EU-verordeningen aangenomen die de invoering van biometrie op visa en verblijfsdocumenten op termijn verplicht stellen. In de verordeningen is bepaald dat het op te zetten Europese Visum Informatiesysteem (EU VIS) rekening zal houden met de in de verordeningen neergelegde bepalingen ten aanzien van de biometrische gegevens.

Vraag 9
Wanneer zal naar verwachting de centrale voorziening met vreemdelingengegevens in Schengenverband in gebruik worden genomen?
(blz. 72 AR rapport)

Antwoord
De opbouw van het Europese visum informatiesysteem (EU VIS) zal nog enkele jaren vergen. Naar verwachting zal de Europese Raad in december 2003 het principe-besluit over de invoering van het EU VIS nemen, waarna de bekende procedures inzake tendering, opbouw en de aanneming van de technische en juridische specificaties een aanvang zullen nemen. De Europese Commissie beoogt het systeem gefaseerd in te voeren, te beginnen medio 2006/2007. Op dit moment kan nog niet met zekerheid worden gesteld
wanneer het EU VIS volledig operationeel zal zijn. Overigens zal het EU VIS uitsluitend informatie over visumplichtige vreemdelingen bevatten.

Vraag 10
Kan concreter dan op pagina 74 van het Rekenkamerrapport worden aangegeven welke instrumenten zullen worden ingezet om het binnenlandse toezicht op vreemdelingen te versterken, het illegaal verblijf te ontmoedigen en niet-rechtmatig in Nederland verblijvende vreemdelingen daadwerkelijk te verwijderen?
(blz. 74 AR rapport)

Antwoord
De minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie heeft op 21 november 2003 de Tweede Kamer een nota toegezonden met de titel "Terugkeernota, maatregelen voor een effectievere uitvoering van het terugkeerbeleid" (Tweede Kamer, 2003-2004, 29344, nr.1) welke nog met uw Kamer zal worden besproken. In deze nota worden onder andere maatregelen voorgesteld ter ontmoediging van illegaal verblijf.

Vraag 11
Hoe gaat de regering om met de suggestie van de Algemene Rekenkamer om, gebruik makend van de ervaringen van bijvoorbeeld de Belastingdienst met het omzetten van beslissingen ten aanzien van individuen in gestructureerde besluitvormingsprocessen, een basisontwerp op te stellen dat gedurende het Nederlands EU-voorzitterschap op alle posten met de Schengenpartners kan worden besproken?
(blz. 75 AR rapport)

Antwoord
De regering is van plan om bij instanties als de Belastingdienst informatie in te winnen over de mogelijkheden om in het visumproces gebruik te maken van een gestructureerde beslisondersteuning, zoals de Algemene Rekenkamer aanbeveelt. Zoals reeds bij het antwoord op vraag 6 aangegeven, is harmonisatie van de uitvoeringspraktijk moeilijk te realiseren daar de inrichting van het besluitvormingsproces een nationale aangelegenheid is. De invloed van Nederland om besluitvormingsprocessen
communautair te regelen tijdens het voorzitterschap is dan ook nauwelijks aanwezig. Verdere harmonisatie kan mogelijk worden bereikt, indien de Nederlandse wet- en regelgeving meer in overeenstemming wordt gebracht met de nationale wetgeving van de andere Schengenlanden.

Vraag 12
Is de regering voornemens om - conform de aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer - met een geoperationaliseerde aanpak met een concreet tijdpad te komen?
(blz. 75 AR rapport)

Antwoord
De regering beschikt reeds over een geoperationaliseerde aanpak en een concreet tijdpad met betrekking tot de realisatie van een nieuw visumsysteem (NVIS) en de aansluiting daarvan op het gemeenschappelijk systeem van de vreemdelingenketen (BVV) in 2005. Hiermee zal een deel van de aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer worden overgenomen. De regering werkt tevens aan de totstandkoming van de Visumwet. In de daarvoor opgerichte werkgroepen worden de relevante aanbevelingen van de Algemene
Rekenkamer meegenomen. Daarnaast wordt gewezen op de meer integrale aanpak van de terrorismebestrijding in het "Actieplan Terrorismebestrijding en Veiligheid" en op de bij antwoord op vraag 10 genoemde "Terugkeernota, maatregelen voor een effectievere uitvoering van het terugkeerbeleid".

---