Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 16 december 2003

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Verordening Winkeltijden (2003/13522)
In de Verordening Winkeltijdenwet Nieuwegein heeft de gemeenteraad er voor gekozen om voor maximaal 8 zon- en feestdagen per wijk, per jaar ontheffing te verlenen. Tevens is er een ontheffingsmogelijkheid van de zon- en feestdagenregeling voor bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard. Het college heeft deze laatste ontheffingsmogelijkheid nader uitgewerkt. Onder 'bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard' worden verstaan: de opening van een nieuwe detailhandelszaak (maximaal 2 extra koopzondagen) en de lustrumviering van een bestaande zaak (maximaal 1 extra koopzondag). Dit betekent dat het verzoek van Hornbach om ontheffing voor 1 extra koopzondag vanwege hun 1-jarig bestaan is afgewezen.
Naar aanleiding van een verzoek van Praxis om verruiming van de koopzondagen-regeling wordt voortaan de mogelijkheid geboden voor het gebied Plettenburg/Laagraven een aparte ontheffing te verlenen voor de bouwmarktenbranche.

Richtlijnen voor uitstallingen rondom Cityplaza (2003/13523) De laatste jaren is een wildgroei ontstaan aan uitstallingen op en rondom Cityplaza. Hierdoor wordt dit winkelcentrum steeds moeilijker toegankelijk en levert het gevaar op voor de brandveiligheid aangezien soms ook vluchtwegen worden afgesloten.
In nauw overleg met de brandweer en de beheerder van Cityplaza zijn per pand de maximale uitstallingsmogelijkheden in kaart gebracht. Dit overzicht zal als toetsingskader dienen voor toekomstige aanvragen. Het college heeft nu een principebesluit over de richtlijnen genomen. Deze richtlijnen zullen worden toegezonden aan de Stichting Middenstandcentrale en Horeca Nederland Afdeling Nieuwegein. Tevens zal een korte publicatie op de gemeentepagina van de Molenkruier en de gemeentelijke website worden gepubliceerd. Daarin zal worden aangegeven dat de publicatie ter inzage ligt. Hiermee ontstaat de mogelijkheid voor belanghebbenden om binnen zes weken te reageren op de richtlijnen. Uiteindelijk zal het college de richtlijnen definitief vaststellen.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Verzoek om extra subsidie niet in behandeling genomen (2003/11513) De Stichting Welzijn Nieuwegein heeft in september en oktober 2003 een verzoek ingediend tot uitbreiding van het project Activerend Huisbezoek. Thans worden 12 activeringstrajecten per jaar gesubsidieerd met ¤ 15.698,-. De SWN vraagt voor uitbreiding naar 20 trajecten ¤ 7.371,- extra. De subsidie voor Activerend Huisbezoek is een structurele subsidie. Een dergelijke subsidieaanvraag dient op basis van de Algemene Subsidieverordening Nieuwegein te worden aangevraagd vóór 1 april voorafgaand aan het kalenderjaar waarop de subsidie betrekking heeft. Er zijn geen zwaarwegende redenen gegeven door de SWN waarom de aanvraag na deze termijn is ingediend. Het verzoek om uitbreiding is daarom door het college niet in behandeling genomen.

Vervulling vacature Seniorenraad (2003/13378)
De Seniorenraad heeft een vacature. Het college heeft per 1 januari 2004 de heer E.J. Meerwijk benoemd als lid van de Seniorenraad, op voordracht van de PCOB.

Wijziging vergunning Kind & Co (2003/12847)
Kind & Co Kinderopvang vraagt een wijziging van de vergunning aan voor peuterspeelzaal Pippeloentje omdat het aantal groepen wijzigt van 2 naar 1 en in verband met een tijdelijke huisvesting aan de Mondriaanlaan 7 te Nieuwegein. De tijdelijke huisvesting is voor maximaal 1 jaar tot uiterlijk
1 januari 2005. Het college ziet geen redenen deze aanvraag af te wijzen.

Subsidie voor stichting Vaidik Sabha (2003/9244)
Stichting Vaidik Sabha Nieuwegein is een Hindoestaanse zelforganisatie die activiteiten organiseert om een harmonieuze samenleving tussen autochtonen en allochtonen te bevorderen. Zij verzoekt de gemeente om een subsidie beschikbaar te stellen uit het subsidiebudget zelforganisaties allochtonen voor een bijeenkomst over culturele diversiteit en interculturalisatie middels podiumkunsten. Deze bijeenkomst vindt plaats op 21 december en is onderdeel van de multiculturele week in Nieuwegein. Het college heeft ingestemd met het verzoek, onder andere vanwege de verwachte bijdrage aan een beter (wederzijds) begrip voor andere culturen en cultuurverschillen in Nieuwegein. Stichting VSN ontvangt ¤ 600,- voor het inhoudelijke en organisatorische deel van de bijeenkomst. Het deel van het subsidieverzoek gericht op een interculturele uitwisseling van muziek, dans, zang en toneel zal apart worden behandeld in het kader van de stelpost incidentele subsidies amateurkunst.

College beantwoord brief Seniorenraad 2003/12492
Op 10 november 2003 heeft de seniorenraad aan het college van B&W een brief gestuurd waarin het belang wordt benadrukt van de realisatie van het maatschappelijk centrum in de binnenstad, in het bijzonder de ontmoetingsfunctie. Het college van B&W stemt in met de voorgestelde beantwoording.

Vergunning voor kinderdagverblijf ZaZou (2003/13698) Het college heeft besloten Kind & Co Kinderopvang een definitieve vergunning te verlenen voor kinderdagverblijf ZaZou aan de Frederik van Eedenhove 24 te Nieuwegein voor 2 groepen van maximaal 12 kinderen van 0 tot 4 jaar met minimaal 2 leidsters en 2 groep van maximaal 9 kinderen van 0 tot 1,5 a 2 jaar met minimaal 2 leidsters en 2 groepen van maximaal 14 kinderen van 1,5 a 2 jaar tot 4 jaar met minimaal 3 leidsters.

Onderzoek voor verdere ontwikkeling Brede School (2003/13711) De raad heeft bij de begrotingsbehandeling 2003 een eenmalig bedrag van ¤ 25.000,- ter beschikking gesteld voor de uitbreiding van de brede schoolontwikkeling in Nieuwegein. Het college heeft besloten het geld te besteden aan een wijkgericht inventarisatieonderzoek naar de huidige en gewenste samenwerking tussen de verschillende instellingen. Dit onderzoek levert negen wijkprofielen op. Op basis van deze profielen kan een keuze worden gemaakt voor de verdere ontwikkeling van de Brede School in Nieuwegein.

Jaarverslag en jaarrekening stichting Bibliotheek Nieuwegein (2003/6543) Het college heeft ingestemd met de prestaties van de stichting Bibliotheek Nieuwegein zoals weergegeven in het jaarverslag 2002. Verder heeft het college kennis genomen van de jaarrekening van de stichting en het concept verslag van het meest recente bestuurlijk overleg, waarin de jaarstukken zijn besproken. Het college heeft de stukken aangeboden aan het presidium met het voorstel ze ter inzage te laten leggen voor de raadscommissie SOC.

Wet werk en bijstand (2003/13713)
Het college gaat akkoord met de voorstellen uit de verzamelnota Wet werk en bijstand (WBB). Deze nota gaat over een aantal onderwerpen uit de WWB, die vanaf 1 januari 2004 van kracht zijn. Per onderwerp is de beleidsvrijheid aangegeven en hoe deze kan worden ingevuld. De uitwerking is per onderwerp in een aparte nota verwerkt. De nota wordt ter kennisname aangeboden aan de commissie SOC.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

College beantwoordt artikel 42 brief PvdA over uitbreidingsplannen gebouwencomplex 'Poort van Nieuwegein' (2003/12799) De PvdA-fractie heeft vragen ex artikel 42 RvO gesteld. De vragen vloeien voort uit een krantenbericht over een uitbreiding van de gebouwen van hotel Mercure, het Schoenencentrum en een kantorencomplex. De PvdA vraagt zich onder andere af of het college bekend is met de plannen. In haar antwoordbrief verwijst het college naar haar besluit van 18 november 2003, waarin ze de raad voorstelt een voorbereidingsbesluit te nemen om een vrijstellingsprocedure voor de bouwplannen op te kunnen starten.

Voorbereidingsbesluit gebied 'Tramstraat' (2003/)
Op 16 september 2003 heeft het college het Stedenbouwkundig Programma van Eisen (SPVE) "Tramstraat, Woonstraat" vastgesteld. In het SPVE is geconstateerd dat woningbouw aan de Tramstraat mogelijk is. Hiervoor zijn ruimtelijke en functionele uitgangspunten geformuleerd. Om medewerking te kunnen verlenen aan dergelijke plannen is een vrijstelling van het bestemmingsplan nodig. Voor het opstarten van de vrijstellingsprocedure is het noodzakelijk dat de gemeenteraad een voorbereidings-besluit neemt, omdat het bestemmingsplan ouder is dan 10 jaar. Het college stelt de raad voor dit te doen. Het voorbereidingsbesluit zal gelden voor het gebied "Tramstraat".

Overeenkomst Rijkswaterstaat over brug bij Beatrixsluizen (2003/13703) De gemeente heeft een overeenkomst gesloten met Rijkswaterstaat over de aanleg en de kostenverdeling van de aan te leggen brug bij de Beatrixsluizen. Deze afspraak is onderdeel van de samenwerkingsovereenkomst die beide partijen vorig jaar zijn overeengekomen. Zie voor meer informatie persbericht dat vanochtend is verstuurd.

Instellen planbeoordelingscommissie voor behandeling verzoek planschade Heemsteedseweg (2003/13693)
In september 2003 heeft de bewoner aan de Heemsteedseweg 16 te Houten een planschadeverzoek ingediend omdat de bewoner(s) door het realiseren van een golfterrein in Laagraven de bewoners zowel materiële als immateriële schade hebben geleden. Voor ieder planschadeverzoek dient de raad een schade- beoordelingscommissie in te stellen. Daarna kan de raad opdracht verstrekken aan deze commissie ter zake advies uit te brengen. Het college stelt de raad voor zo'n commissie in te stellen en dit voorstel te behandelen in de commissie RIM van 13 januari 2004 en de raadsvergadering van 29 januari 2004.

Wijzigingsprocedure voor vestiging binnenvaartmuseum van start (2003/13707) In het bestemmingsplan "Vreeswijk noord" is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen, zodat de bestemming van de locatie waar de voormalige scheepswerf Buitenweg gevestigd was, gewijzigd kan worden voor de vestiging van een binnenvaartmuseum. De wijzigingsbevoegdheid is destijds opgenomen, omdat het nog niet duidelijk was of er daadwerkelijk een binnenvaartmuseum kon worden opgericht. Nu de Museumwerf Vreeswijk vergevorderde plannen heeft om een binnenvaartmuseum te realiseren, heeft het college besloten de wijzigingsprocedure op te starten. Dit betekent dat het ontwerpwijzigingsplan gedurende vier weken ter inzage wordt gelegd. In een publicatie in de Molenkruier wordt dit bekend gemaakt.

Instellen planbeoordelingscommissie voor behandeling verzoeken planschade Galecop (2003/13692)
In augustus, september en oktober zijn er een zes verzoeken om planschadevergoeding ingediend. Deze planschadeverzoeken hebben betrekking op de vergunde dakopbouwen aan de Govert Flinckhage 2 t/m 52 (even) in Galecop. In de verzoeken wordt gesteld dat door de vergunde dakopbouwen aan de Govert Flinckhage 2 t/m 52, (im)materiele schade is geleden. Voor ieder planschadeverzoek dient de raad een schadebeoordelingscommissie in te stellen. Daarna kan de raad opdracht verstrekken aan deze commissie ter zake advies uit te brengen. Het college stelt de raad voor zo'n commissie in te stellen en dit voorstel te behandelen in de commissie RIM van 13 januari 2004 en de raadsvergadering van 29 januari 2004.

Woningbehoefteonderzoek 2002 (2003/13709)
Het college heeft kennisgenomen van het Woningbehoefte Onderzoek (WBO) 2002 Nieuwegein. Het onderzoek gaat in op de woonbeleving, woningbehoefte en de betaalbaarheid van de woningen in Nieuwegein. Het WBO 2002 Nieuwegein is een aanvulling op het landelijke WoningbehoefteOnderzoek naar de belangrijkste ontwikkelingen op de woningmarkt.

Voorbereidingsbesluit voor het plangebied 'Het Klooster' (2003/13704) Op 3 december 2003 heeft de Raad van State (RvS) het goedkeuringsbesluit van Gedeputeerde Staten (GS) inzake het bestemmingsplan Het Klooster vernietigd alsmede goedkeuring onthouden aan het vastgestelde bestemmingsplan. De bestemmingsplanprocedure moet nu opnieuw worden opgestart. Omdat deze procedure zo'n anderhalf jaar zal beslaan, zal via artikel 19 WRO-procedures worden geprobeerd versnelling aan te brengen in het bouwproces. Gelet op de leeftijd van een voor het gebied geldend bestemmingsplan, is voor het verlenen van vrijstellingen een voorbereidingsbesluit één van de vereisten. Het college stelt de raad voor dit voorbereidingsbesluit te nemen en dit voorstel te behandelen in de commissie RIM van 13 januari 2004 en de raadsvergadering van 29 januari 2004.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Antwoord college op artikel 42 brief van PvdA fractie over roadblocker Liesbosch (2003/12309)
Per ex art. 42 RvO vraagt de PvdA-fractie om meer aandacht te besteden aan de wegafsluiting tijdens spitsuren ter plaatse van de roadblocker op De Liesbosch en bij de Regiopolitie aan te dringen op meer controle. In het antwoord deelt het College mee dat de storingen bekend zijn bij het College met daarbij uitleg over de oorzaak van de storingen aan de spitsknip op De Liesbosch, het aantal uitgevoerde reparaties en de controle op de installatie.
Het verzoek om meer controle voor het gebruik van de spitsknip door de politie, zal worden meegenomen in het reguliere driehoeksoverleg van de politie met de burgemeester.

Opdracht voor kunstwerk bij De Toonladder en Vroonestein (2003/13387) In het kader van de nieuwbouw van de openbare basisschool De Toonladder en de renovatie van de RK basisschool Vroonestein en de 1% regeling hierbij zal een kunstwerk worden gerealiseerd in de gemeenschappelijke patio van de scholen. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om aan de kunstenaar Peter van der Heijden de opdracht te verstrekken voor het uitvoeren van de kunsttoepassing. Opvallend bij het ontwerp van de school is de glazen entreehal van 6,5 meter breed die uitkomt op een patio midden in de school. De patio dient als lichthof voor verschillende lokalen. Beide scholen kijken uit op deze ruimte. Peter van der Heijden maakte een ontwerp voor deze patio. Onder een aantal zilverberken plaatst hij een groep keramische honden. Ze staan als kinderen tijdens het speelkwartier verspreid over de patio. De honden variëren in vorm en formaat, maar hebben wel een zelfde soort huid. De architect van de nieuwbouw en vertegenwoordigers van de scholen zijn bij het schetsontwerp betrokken. Het kunstwerk zal bij de ingebruikname van de nieuwbouw van De Toonladder in april 2004 gereed zijn.

Vervanging kunstwerk in Parktunnel (2003/13525)
In verband met technische aanpassingen aan de Parktunnel dient het kunstwerk aldaar van Hans van Lunteren verplaatst of verwijderd te worden. De kunstenaar heeft bezwaar gemaakt tegen aanpassingen in de omgeving, maar geen bezwaar tegen verwijdering van het kunstwerk. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten het kunstwerk te verwijderen en de kosten hiervan ten laste te brengen van het budget 'technische verbeteringen tunnels' van de afdeling Stadsbeheer. Ten einde de omgeving te verfraaien en de sociale veiligheid te bevorderen heeft het college van Burgemeester en Wethouders besloten een nieuw kunstwerk te laten realiseren op de wanden van de Parktunnel.

Stichting Bedrijfspensioenfonds schenkt Nieuwegein kunstwerk voor Batau Noord (2003/13705)
De gemeente Nieuwegein heeft van de Stichting Bedrijfspensioenfonds voor de bouwnijverheid (SFB Vastgoed) een schenking ontvangen in de vorm van een kunstwerk van Aart Lamberts. Het college burgemeester en wethouders heeft dit geschenk met dank aanvaard.
Het kunstwerk is bestemd voor de wijk Batau Noord, waar de stichting 240 vrije sector woningen verhuurt. Als onderdeel van het verhuurbeleid plaatst SFB op diverse locaties in Nederland een kunstwerk met het thema Veiligheid en Leefbaarheid. De stichting plaatst in totaal zes van deze beelden in Nederland.
SFB heeft als visie dat kunstobjecten een middel zijn bij het verbeteren van de kwaliteit en de aantrekkelijkheid van de woonomgeving. Daarnaast helpt de toepassing van kunst bij het invloed uitoefenen op de totale leefbaarheid en veiligheid in de samenleving. Het bronzen kunstwerk verbeeldt het thema Veiligheid en Leefbaarheid.

Subsidie voor Historische Kring Nieuwegein en Oudheidskamer Vreeswijk (2003/12710)
Het college heeft besloten aan de Historische Kring Nieuwegein (HKN) en de Oudheidskamer (OHK) Vreeswijk een subsidie van ¤ 2.173 toe te kennen. De subsidie wordt toegekend voor de aanschaf van een computer voor de OHK en de aanschaf van het softwarepakket museumbasis ATLIB voor de HKN. Dit ten behoeve van het samenwerkingsproject 'Collectiebeschrijving en Inventarisering'.
Het samenwerkingsproject beoogt meer samenwerking tussen de historische instellingen HKN en OHK op het gebied van collectieregistratie, beeldarchief en openbare archieven.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Wet voorkeursrecht drie percelen Binnenstad (2003/11977) Eind september j.l. heeft het college voorgenomen om het gemeentelijk voorkeursrecht op drie percelen in de Binnenstad met één jaar te verlengen. De eigenaren van de percelen zijn hierover aangeschreven en hebben de gelegenheid gehad om hun zienswijzen kenbaar te maken. Omdat er geen zienswijzen zijn ingediend, is er geen aanleiding om het voorgenomen besluit te wijzigen. Nu heeft het college besloten om de raad voor te stellen het gemeentelijk voorkeursrecht op de drie percelen in de Binnenstad met één jaar te verlengen.

Geen gegevens uit GBA voor Adjura (2003/10994)
Door wijzigingen in de Wet gemeentelijke basisadministratie (GBA) zijn de regels rondom gegevensverstrekking aangescherpt. Bedrijfsjuridisch kantoor Adjura heeft verzocht om gegevens daar zij gewoonlijk belast zou zijn met gerechtelijke werkzaamheden. Als bedrijfsjuristen adviseren zij weliswaar rondom gerechtelijke procedures maar zij hebben daarbij geen wettelijke rol. De Gemeente Nieuwegein oordeelt dan ook dat zij niet in aanmerking behoort te komen voor het ontvangen van gegevens uit de GBA.

Aanpassingen in begroting 2004 (2003/13388 )
In de raadsvergadering van 11 november heeft de raad de begroting voor 2004 vastgesteld. Daarbij is uitgegaan van cijfers zoals ze bekend waren ten tijde van de vaststelling van de Voorjaarsnota 2003. Na de voorjaarsnota zijn echter nog een aantal wijzigingen in de begroting 2003 doorgevoerd. Deze wijzigingen worden nu in één keer verwerkt in de begroting 2004. Daarnaast worden nu ook een aantal andere zaken in de begroting 2004 verwerkt, zoals:


* extra uitgaven waartoe de raad onlangs heeft besloten, zoals voor legionellapreventie, voor versnelde uitvoering baggeren en voor een aangepaste overeenkomst met Merwestein;

* een lagere uitkering uit het Gemeentefonds dan was voorzien;
* de voorstellen voor de invulling van de bezuinigingen;
* de prioriteitenruimte voor 2004;

* de financiële gevolgen van de amendementen uit de raadsvergadering waarin de begroting werd behandeld.

Uitkering Zalmsnip via OZB (2003/13702)
De lokale lastenverlichting met ¤ 45,38 (de zogeheten ´Zalmsnip´) wordt op dezelfde wijze uitgekeerd als vorig jaar: via korting op de aanslag van de Onroerend Zaak Belasting (OZB), of bij de kwijtschelding van de OZB (via uitbetaling). Bewoners van tehuizen voor bejaarden, gehandicapten of zorgbehoevenden kunnen via een aanvraagformulier ook om uitbetaling verzoeken.

Uitkering Gemeentefonds (2003/12899)
Het college heeft kennisgenomen van een tussentijdse circulaire van het ministerie van Binnenlandse Zaken met mededelingen over een aantal wijzigingen in de opbouw van de algemene uitkering die gemeenten ontvangen uit het Gemeentefonds. Daarbij gaat het om een eenmalige verhoging voor de invoeringskosten van de Wet Werk en Bijstand (WWB) en een aanpassing van de rijksbijdrage voor kinderopvang in de algemene uitkering. Deze laatste aanpassing heeft geen financiële gevolgen voor de gemeente.

Nieuwe procedure begrotingswijzigingen (2003/13700) Het college heeft een notitie vastgesteld over de nieuwe procedure voor begrotingswijzigingen vanaf 2004. De nieuwe procedure was nodig door de introductie van de programmabegroting, náást de productenbegroting.

College stelt lijst bouw- en sloopvergunningen vast (2003/13696) Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Reorganisatie brandweer (2003/13694)
Het college heeft een reorganisatievoorstel vastgesteld voor de brandweer Nieuwegein. Dit voorstel beschrijft hoe de nieuwe brandweer, bestaande uit beroepskrachten en vrijwilligers, er organisatorisch uit zal zien. Zoals eerder is bekendgemaakt, wordt de brandweerorganisatie flink uitgebreid. Een deel van het reorganisatieplan worden voorgelegd aan de Ondernemingsraad, en een ander deel aan het Georganiseerd Overleg.

Richtlijnen jaarrekening 2003 (2003/13691)
Binnenkort wordt een aanvang gemaakt met het opstellen van de jaarrekening 2003. Tussen het gemeentebestuur en de ambtelijke organisatie zijn afspraken gemaakt over een aantal zaken die verband houden met het opmaken van de rekening. Deze afspraken zijn vastgelegd in de notitie ´Richtlijnen jaarrekening 2003´. Het college heeft deze notitie nu vastgesteld. De afspraken gaan onder meer over het tijdstip waarop de rekening gereed moet zijn en welke onderdelen van het ambtelijk apparaat hiervoor verantwoordelijk zijn. Ook wordt aangegeven op welke wijze de cijfers in de jaarrekening gepresenteerd gaan worden.

Uitwerkingsplan Stadswinkel (2003/13848)
Het college heeft ingestemd met het Uitwerkingsplan Stadswinkel. Het plan is de tweede formele stap van het organisatieveranderingstraject gericht op een zelfstandige afdeling Stadswinkel bij de sector Maatschappelijke Ontwikelling. Het uitwerkingsplan geeft een uitvoerige beschrijving van de bestaande en de nieuwe situatie, de organisatorische, personele en financiële consequenties, het verdere proces van met name de plaatsingsprocedure en de inzet van flankerende maatregelen.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan in deze B&W Belicht waarschijnlijk enkele samenvattingen van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee wordt voorkomen dat direct betrokkenen via de pers worden geïnformeerd over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 22-12-2003