Universiteit van Tilburg

Samenwerkingsverband TILEC en Essent

Contractonderzoek, gastcolleges, workshops en beleidsanalyses

TILEC, het Tilburg Center for Law and Economics aan de Universiteit van Tilburg, sluit op dinsdag 16 december een samenwerkingscontract met Essent. Gedurende 2 jaar zal Essent onderzoeksopdrachten verstrekken aan TILEC op het gebied van marktordeningsvraagstukken in netwerksectoren, in het bijzonder op het terrein van energie en kabel.

Uiterlijk in 2007 wordt de stroom- en gasmarkt in de Europese Unie volledig geliberaliseerd. In veel lidstaten, zoals Nederland, is dat nu al deels het geval. Zo wordt op 1 juli 2004 bijvoorbeeld de kleinverbruikersmarkt (kleine bedrijven en consumenten) in Nederland vrijgegeven. Dit liberaliseringsproces roept zowel voor beleidsmakers als marktpartijen continu vragen op, bijvoorbeeld omtrent toetredingsbarrières, prijsregulering en leveringszekerheid. Met ingang van 1 januari 2004 zal TILEC gedurende 2 jaar ondersteuning bieden aan Essent ten aanzien van vragen gerelateerd aan dergelijke onderwerpen. Dit gebeurt via contractonderzoek, gastcolleges, interactieve workshops, beleidsanalyses, enz.

TILEC richt zich op excellent onderzoek en onderwijs op het snijvlak van rechten en economie. Met een mix van theoretische, toegepaste en beleidservaring is TILEC in een unieke positie om interdisciplinaire expertise aan te bieden op de hoogste niveaus binnen management en beleid. Opdrachtgevers zijn onder meer bedrijven, ministeries, toezichthouders en mededingingsautoriteiten. TILECs belangrijkste aandachtsgebieden zijn market design en institutionele aspecten van markten (bijvoorbeeld privatisering, liberalisering, publieke aanbesteding), mededingingswetgeving, regulering (bijvoorbeeld in netwerksectoren), corporate governance en financiering. TILEC is een initiatief van de Faculteit der Economische Wetenschappen en de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Tilburg.

De samenwerking met kennisinstituten en onderwijsinstellingen is voor Essent van belang om het kennis- en expertiseniveau op specialistische onderwerpen te vergroten. Essent beoogt met het opbouwen van een duurzame relatie met gerespecteerde wetenschappers, vakgroepen en hogescholen eveneens een bescheiden bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van onderwijs en onderzoek in Nederland. Inmiddels zijn er contacten met andere universiteiten en hogescholen in het Essent-netwerkgebied en wordt ook daar gezocht naar mogelijkheden voor samenwerking.

Essent is - met als thuismarkt het zuiden en noordoosten van Nederland - marktleider in de Nederlandse energiemarkt en actief in de gehele energieketen: van productie tot verkoop aan eindverbruikers. Daarnaast opereert Essent ook in Duitsland en België. Essent heeft 2,6 miljoen klanten in de energiemarkt, is het tweede kabelTV-bedrijf in Nederland en heeft een aandeel van 23 % in de afvalmarkt. De jaaromzet bedroeg in 2002 ruim 6,9 miljard euro. Bij Essent werken 12.500 mensen. Nadere informatie op www.essent.nl

Noot voor de pers

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: TILEC: Paul de Bijl (013-4668763, p.w.j.debijl@uvt.nl), Eric van Damme (013-4663045, eric.vandamme@uvt.nl) of Pierre Larouche (013-4668270, Pierre.Larouche@uvt.nl); ESSENT: Jan Veenstra, manager corporate communicatie (026-8511041, jan.veenstra@essent.nl). Voor overige vragen: Press Office Essent (0800-0244022). Informatie over onderzoekers van de UvT is te vinden op www.uvt.nl/webwijs; algemene informatie: Voorlichting en Externe Betrekkingen ( 013 466 2000, voorlichting@uvt.nl).

15 december 2003 Laatst gewijzigd: maandag 15 december 2003 bullet Meer zoekmogelijkheden bullet Wetenschap en onderzoek

Zie ook

Contact E-mail: M.M.C.Hanssen