CDA

CDA 16-12-03

Vernieuwing op kandidatenlijst Europese verkiezingen

De CDA-lijst voor de Europese verkiezingen op 10 juni 2004 telt veel nieuwe kandidaten. De lijst is een goede mix van ervaring en vernieuwing. Van de eerste 10 kandidaten zijn er 5 nieuw.

Naast lijsttrekker Camiel Eurlings zijn dat Corien Wortmann (plaatsvervangend directeur Transport en Infrastructuur op het ministerie van Verkeer en Waterstaat), Lambert van Nistelrooij (oud-gedeputeerde provincie Brabant), Joop Post (ondernemer en directeur) en Esther de Lange (beleidsmedewerker CDA/EVP).

De nieuwe advieslijst telt ook veel vrouwen: van de eerste tien is 40% vrouw. De eerste vrouw op de lijst is de huidige Europarlementariƫr Maria Martens. Zij staat op de tweede plaats. Het versterkt partijbestuur heeft op 15 december de advieslijst vastgesteld.

Werkzaamheden Commissie-Ruding

Op de groslijst staan 73 kandidaten (inclusief de huidige Europarlementsleden). Een Vertrouwenscommissie onder leiding van oud-minister Onno Ruding heeft een selectie gemaakt uit de ruim 60 - nieuwe - aangemelde kandidaten. Met 28 van de nieuw aangemelde kandidaten zijn gesprekken gevoerd. De Vertrouwenscommissie heeft vervolgens het versterkt partijbestuur geadviseerd over de nieuwe kandidaten.

Partijvoorzitter Van Bijsterveldt: Evenwichtige lijst met vernieuwing en ervaring

Partijvoorzitter Marja van Bijsterveldt spreekt van "een evenwichtige kandidatenlijst waarin de wens tot vernieuwing duidelijk tot uiting komt. Ik ben blij met het grote aantal nieuwe kandidaten. Daarmee investeren wij in de toekomst. Gecombineerd met de ervaring van de huidige Europarlementsleden staat er straks een goede CDA-ploeg klaar die het christen-democratische geluid in het parlement verder kan versterken. Verder hebben wij een groot aantal capabele vrouwen op deze lijst staan. Tenslotte is er ook sprake van een in regionaal opzicht herkenbare lijst."

Verdere procedure

De advieslijst wordt vandaag naar de Gemeentelijke Afdelingen gezonden. De leden kunnen tot 21 januari stemmen over de lijst. De uitslag wordt vervolgens bekrachtigd op het CDA-Partijcongres van 14 februari a.s.

Tijdens dit Congres wordt ook de lijsttrekker voor de Europese verkiezingen gekozen. Camiel Eurlings (30) is kandidaat voor het lijsttrekkerschap.

Download advieslijst

Download Word document | Download Acrobat bestand