Gemeente Ede

nummer 291 / Ede, 16 december 2003

Energiebeleid voor agrarische bedrijven

De gemeente Ede gaat werk maken van energiebesparing in agrarische bedrijven. De gemeente ontwikkelde daartoe een eenvoudige lijst van mogelijke maatregelen die een tijdrovende en kostbare scan overbodig maakt. Op een snelle en effectieve manier kan nu voor elk agrarisch bedrijf worden bepaald welke concrete maatregelen het energieverbruik kunnen terugdringen. Uitgangspunt is dat de investering in maximaal vijf jaar is terugverdiend. De energiescan was verplicht voor alle agrarische bedrijven met een hoger energieverbruik dan EUR 7000 per jaar. De scan leverde echter meestal maar weinig concrete aanbevelingen op. Daarnaast zei de scan vaak iets over de huidige situatie van het bedrijf, terwijl een boer juist een scan moest aanvragen als hij wil verbouwen of uitbreiden.

De gemeente past de nieuwe aanpak toe bij alle agrarische bedrijven die vanaf 2004 een milieuvergunning aanvragen. Een maatregel die zichzelf binnen vijf jaar terugverdient, wordt ongeacht het energieverbruik van het betreffende bedrijf, in de vergunningsvoorschriften opgenomen. De aanvrager hoeft op de aanvraag van de milieuvergunning alleen maar zaken `af te vinken', waardoor deze handeling geen vertraging in de procedure veroorzaakt. Ervaring leert dat de energiebesparingsmaatregelen die uit de lijst naar voren komen, rendabel zijn voor alle agrarische bedrijven, ongeacht de grootte. De gemeente Ede heeft inmiddels op een rij welke maatregelen rendabel zijn.

Met de komst van de lijst bereikt de gemeente Ede drie doelen:
- de agrariërs kunnen hun investeringen op langere termijn terugverdienen en besparen op hun verbruik;
- de maatregelen hebben een positief effect op het milieu;
- voor de gemeente vereenvoudigt de vergunningprocedure en wordt de handhaving makkelijker.

Energiebesparing is een regulier onderdeel van de wettelijke taken van een gemeente. Ede neemt haar verantwoordelijkheid als het gaat om energieverbruik en broeikaseffect. Het implementatieplan klimaatbeleid, genaamd `Energie(k) in Ede', legt de lat hoog. Het plan is breed opgezet; het beschrijft de ambities van duurzame inrichting van bedrijventerreinen tot energiezuinige gebouwen en reductie van het eigen energieverbruik.

Op 1 januari 2004 is de lijst een verplicht onderdeel van de aanvraag van de milieuvergunning. De aanpak is in samenspraak met de Gewestelijke Land- en Tuinbouworganisaties (GLTO) tot stand gekomen.