GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 16 december 2003 16:00
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Vragen van Marijke Vos over discriminatie bij 'preflightcontroles'

(16 december 2003)

Kamervraag Vragen van lid Vos (GL) aan de minister van Justitie en de Staatssecretaris voor Verkeer en Waterstaat over discriminatie bij 'preflightcontroles' 16 december 2003


1. Heeft u kennis genomen van het bericht 'Preflightcontroles werken discriminerend' ?

2. Kent u het onderzoek van de Commissie Gelijke Behandeling die, na de melding van het Meldpunt Discriminatie, concludeert dat er inderdaad ongerechtvaardigd onderscheid op grond van ras wordt gemaakt bij de controles? Hoe beoordeelt u de uitkomst?

3. Klopt het dat de passagiers die op grond van bepaalde kenmerken een negatief reisadvies krijgen, door de luchtvaartmaatschappij geweigerd kunnen worden voor hun vlucht en daarmee bovendien hun ticket niet vergoed krijgen?

3. Hoe beoordeelt u de situatie dat mensen die zelf niet schuldig bevonden zijn aan drugssmokkel, wel de ticketprijs derven als gevolg van deze controle?


4. Herinnert u zich de beantwoording van mijn vraag 3 (TK 2002-2003, 1245)? Stelt u zich nog steeds op het standpunt dat de civielrechtelijke aansprakelijkheid ligt bij de (potentiële) vervoerder?


5. Herinnert u zich de beantwoording van mijn vraag 2 (TK 2002-2003, 653)? Vindt u dat geheimhouding over criteria in verband met eventuele anticipatie van de zijde van (aspirant-)koeriers hier op zijn plaats is?


6. Is huidskleur een criterium dat meespeelt bij het al dan niet geven van een negatief reisadvies aan de luchtvaartmaatschappijen? Zo ja, bent u bereid de criteria zo aan te passen, dat ras geen reden meer zal zijn?


7. Bent u bereid voor te schrijven, dat de luchtvaartmaatschappijen in ieder geval de ticketprijzen vergoeden indien zij passagiers weigeren naar aanleiding van het negatieve reisadvies?

ANP 16 december 2003; teletekst 16 december 2003


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -