HP voor het zesde achtereenvolgende kwartaal nr. 1 in wereldwijde serverafzet

AMSTELVEEN, 16 december 2003 - Voor het zesde achtereenvolgende kwartaal voert HP de lijst aan van wereldwijd meest geleverde servers. Volgens cijfers van IDC(1) was 30,6 procent van het aantal servers dat het afgelopen kwartaal werd geleverd een HP-server. Dit betekent dat bijna één op de drie geleverde servers van HP was. HP bezette de eerste plaats in omzetaandeel voor Linux-, UNIX- en Windows-servers. In Nederland is HP eveneens al meer dan zes kwartalen veruit marktleider (cijfers van IDC) met 47,6 procent in units en 48 procent in omzetaandeel.

HP zette niet alleen zijn al geruime tijd bestaande leidende positie in de wereldwijde markt voor x86-servers voort - met de HP ProLiant-lijn - maar nam tevens opnieuw de leiding in de Amerikaanse markt voor x86-servers, met een marktaandeel van 32 procent. Daarnaast herwon het bedrijf de eerste plaats op het gebied van de wereldwijde omzet in UNIX-servers, met zijn HP9000- en Integrity-servers.

HP bezet momenteel de volgende posities in de markt:


* HP is nr. 1 in zowel de omzet als in het aantal geleverde servers in de wereldwijde servermarkt, met een omzetaandeel van 31,9 procent en een aandeel van 32,3 procent in het aantal geleverde servers.


* In het bladeserversegment, dat momenteel het snelst groeit, heeft HP een groei van 168,3 procent weten te realiseren in het aantal geleverde ProLiant bladeservers, ten opzichte van vorig jaar. Onlangs maakte het bedrijf bekend dat het inmiddels ruim 50.000 bladeservers heeft verkocht.


* HP heeft met een omzetaandeel van 33,8 procent een duidelijke voorsprong in de markt voor UNIX-servers, vooral op het gebied van high-end en middenklasse UNIX-servers. Het bedrijf is voor het vijfde achtereenvolgende kwartaal marktleider in high-end UNIX-servers. HP wist tevens het afgelopen jaar zijn omzetaandeel in de markt voor de zogenaamde 'volume' UNIX-servers met bijna 20 procent te laten groeien(2).


* HP behoudt zijn toppositie in de markt voor EPIC-servers, dankzij een duidelijke vraag naar HP Integrity-servers met Linux, Windows en UNIX.


* HP is de nummer 1 in de wereldwijde omzet en levering van Linux-servers, met een voorsprong van bijna 9 procentpunten op zijn naaste concurrent voor wat betreft omzetaandeel.

HP biedt de zakelijke markt een zeer uitgebreid scala aan serverproducten, uiteenlopend van de op standaarden gebaseerde ProLiant- en Integrity- servers tot de high-end SuperDome- en NonStop- systemen. Daarnaast voorziet HP in een ruime keuze aan opslag- en beheeroplossingen.

Over HP HP is wereldwijd leverancier van technologische oplossingen voor consumenten, bedrijven en instellingen. Het HP aanbod omvat producten en diensten voor een totale IT infrastructuur, personal computing en imaging en printing oplossingen. HP behaalde wereldwijd over het boekjaar 2003 een omzet van $ 73,1 miljard. Meer informatie over HP is te vinden op http://www.hp.nl

(1) IDC Worldwide Quarterly Server Tracker, 25 november 2003 (2) IDC deelt servers onder de $25.000 in bij de categorie 'volume' servers; servers tussen de $25.000 en $499.999 bij de middenklasse servers en servers van $500.000 en meer bij de high-end server.

© 2003 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice. The only warranties for HP products and services are set forth in the express warranty statements accompanying such products and services. Nothing herein should be construed as constituting an additional warranty. HP shall not be liable for technical or editorial errors or omissions contained herein.

12/2003

Contactpersonen voor de redactie:

HP, Jos Baltes 030 283 32 37 jos.baltes@hp.com

of H&K/MCS Marieke Leenhouts 023 562 82 08 mariekel@monogram.nl

Hewlett-Packard Nederland Startbaan 16 1187 XR Amstelveen www.hp.nl