Gemeente Dordrecht
---

Vuurwerkafval opgeruimd, Veilig over straat!

logo Dordtveilig.nl Vincent Brinkhof Mensen die bijdragen aan een veilige en schone straat na de oudejaarsnacht en het vuurwerkafval in de straat meteen opruimen, ontvangen daarvoor een beloning. Een volle vuilniszak met vuurwerkafval levert op 2 januari een bedrag van 1 euro per vuilniszak op. Veiligheid is een groot goed, daarom continueert de gemeente Dordrecht deze succesvolle actie. Na nieuwjaarsdag in 2003 werden ruim 2200 vuilniszakken met vuurwerkafval ingeleverd. De verwachting is dat er in het nieuwe jaar nog meer mensen zullen bijdragen aan de veiligheid op straat na de feestelijkheden in de oudjaarsnacht.

Bijna de helft van de ongelukken met vuurwerk gebeurt op nieuwjaarsdag. Vaak gaat het om jonge kinderen die spelen met vuurwerk dat niet is afgegaan. De bewoners van Dordrecht worden dit jaar weer om een directe bijdrage gevraagd in de vorm van de schoonmaakactie. Er is aandacht voor de actie via de vuurwerkverkooppunten en een promotiecampagne op enkele afvalwagens van Netwerk, in de Stem van Dordt en in een radiospot op de lokale omroep.

Veilig vuurwerk afsteken verdient de aandacht Ook voor de veiligheid rondom het afsteken van vuurwerk is weer veel aandacht. De stichting Consument en Veiligheid besteedt in de jaarlijkse vuurwerkcampagne aandacht aan het veilig afsteken van vuurwerk. In samenwerking met de afdeling Openbare Orde & Veiligheid van de gemeente Dordrecht, de brandweer en het regionale buro Halt krijgt deze landelijke campagne een lokale invulling. De gemeente heeft tevens vuurwerklonten ter beschikking gesteld aan de vuurwerkverkopers. Het afsteken van vuurwerk met een dergelijk lont is een van de aanbevelingen om veilig om te springen met het knallende pracht en praal.

De verkoopadressen van vuurwerk zijn:
* Vrijetijds Centrum, Van Neurenbergpad 2;
* Tuincentrum Pap, Lindelaan 2a;
* De Hobbyhal, Dubbeldamseweg Zuid 150;
* Fixet Centrum Prins, Reeweg Oost 77;
* Rijwielhandel Boelaart, Jac. Catstraat 6;
* Sigarenmagazijn Bogers, Vogelplein 40;
* Kooijman (post. Handel Krokol), Grote Spuistraat 26;
* Verboom en de Meer - De Vakman, P. A. de Kokplein 110;
* Van Pelt Sport, Damplein 13;
* Scapino, Lange Breestraat 20.

Vuurwerk kopen en afsteken Consumentenvuurwerk mag alleen aan particulieren worden verkocht op 28, 29, 30 en 31 december 2003. Het afsteken is toegestaan van 31 december 2003 vanaf 10.00 uur tot 1 januari 2004 02.00 uur ('s nachts).

Vuurwerkstraf Jongeren die zich niet houden aan de wettelijke regels en bijvoorbeeld te vroeg vuurwerk afsteken krijgen te maken met het speciale vuurwerkteam van de Politie of de surveillance dienst. Zij worden dan naar Halt verwezen voor een leer- of werkstraf in de kerstvakantie. Deze informatie kunt u ook terugvinden op www.dordtveilig.nl.