Gemeente Utrecht


Secretarie Bestuurscommunicatie Persbericht

|GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN       |Postbus 16200                              |
|GEMEENTE UTRECHT, NS EN CORIO     |3500 CE  UTRECHT                           |
|                                  |Telefoon: (030) 286 11 32                  |
|                                  |Fax: (030) 286 11 43                       |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |
Verbetering veiligheid 's nachts in utrechts stationsgebied

Nadat de veiligheid in het Utrechtse Stationsgebied overdag en 's avonds is verbeterd, volgt nu een aanpak voor de nacht. Dit volgens het Utrechtse beleid: hard (optreden tegen overlast en criminaliteit) en sociaal (goede opvang van verslaafden). Gemeente, NS, Corio (eigenaar winkelcentrum Hoog Catharijne) en politie nemen gezamenlijk de volgende maatregelen: uitbreiding van de opvang van verslaafden in zorgcentra van 16 tot 24 uur per dag, afsluiting van Hoog Catharijne tussen 01.00 en 06.00 uur, beheerste toegang tot NS-station tussen 01.00 en 05.00 uur, verbetering van de looproutes tussen de Utrechtse binnenstad, NS-station en Utrecht-west en verscherping van handhaving, toezicht en toeleiding van verslaafden naar de zorgcentra. Deze samenhangende maatregelen zullen eind april 2004 ingaan. De publiek-private samenwerking in het Stationsgebied is een goed voorbeeld van de Utrechtse aanpak op het gebied van veiligheid.

De unieke Utrechtse aanpak is gericht op het verminderen van overlast en criminaliteit en het verbeteren van de leefomstandigheden van verslaafden in de hele stad. De kracht van deze aanpak zit in het samengaan van preventie, zorg en politieoptreden. In het Stationsgebied werken hierbij sinds twee jaar publieke en private partijen intensief samen. In september jl. werd bekend dat dit beleid in Hoog Catharijne heeft geleid tot 60% minder overtredingen en in het hele Stationsgebied ruim 50% minder overlast. Nu wordt de volgende stap in het proces genomen: het vergroten van de veiligheid 's nachts. De maatregelen maken onderdeel uit van 'Aanpak Stationsgebied' en 'Utrecht Veilig! Dat doen we samen', een initiatief van gemeente, politie en openbaar ministerie om de veiligheid in Utrecht te vergroten.

De inzet is wederom de overlast binnen het Stationsgebied zelf aan te pakken en om verspreiding naar andere gebieden in de stad te voorkomen. Overlast, criminaliteit door verslaafden en dealen zullen als gevolg van opvang en verbetering van leefomstandigheden afnemen, maar niet volledig verdwijnen. Daarom hebben gemeente, zorginstellingen en politie afspraken gemaakt om in de wijken rond het Stationsgebied goed in de gaten te houden of overlast daar toeneemt en zo ja, om daar snel en adequaat op te reageren. Voor de naastgelegen buurt Lombok-oost, waar de criminaliteit en overlast de afgelopen periode toenamen, is een brede buurtgerichte aanpak is op 16 december door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld. Hierbij hebben zorginstellingen en politie een gemeenschappelijke aanpak voor drugsoverlast en -criminaliteit

Opvang verslaafden De opvang van verslaafden in drie zorgcentra (gebruiksruimten De Stek en Stationsplein en Inloop Centrum Hoog Catharijne) wordt uitgebreid van 16 tot 24 uur per dag. Na de verbouwing van het Inloopcentrum HC is daar ook een gebruiksruimte en 'voordeurbeleid' (alleen verslaafden met een pasje mogen naar binnen). Alle 350 Utrechtse dakloze verslaafden worden opgevangen (zij hebben hiervoor een pas). Niet-Utrechtse verslaafden worden teruggeleid naar het oorspronkelijke zorgnetwerk; sommigen worden in afwachting hiervan tijdelijk in de zorgcentra opgevangen. Opvang en betere leefomstandigheden van verslaafden leiden tot minder drugsgebruik en criminaliteit. De aanwezigheid en overlast van verslaafden in het Stationsgebied zullen hierdoor verder afnemen. De 24-uurs opvang in hostels wordt ook uitgebreid: hostel Maliebaan opent in december als vierde van in totaal zeven hostels de deuren. Als de nieuwe situatie 's nachts ingaat, zullen zorgverleners de verslaafden naar de zorgcentra toebrengen en zorgt de politie enkele maanden voor extra toezicht en handhaving. Het huidige succesvolle strenge beleid met onder meer intensief toezicht, strakke handhaving, gebiedsontzeggingen, versnelde afhandeling door de kantonrechter, aanpak van veelplegers en direct vastzetten zal ook 's nachts van kracht zijn. De burgemeester van Utrecht heeft de periode, waarin aan notoire overlastveroorzakers in het Stationsgebied een verblijfsontzegging opgelegd kan worden, verlengd tot 1 januari 2009.

NS-station Het station zal tussen 01.00 en 05.00 uur 's nachts, met inzet van NS-personeel, beheerst toegankelijk zijn. Dat wil zeggen dat alle ingangen van het station afgesloten worden, met uitzondering van de ingangen Jaarbeursplein, Stationsplein en het Taxiplatform. Reizigers worden tussen 01.00 en 05.00 uur door NS-personeel gecontroleerd en worden alleen toegelaten als zij een geldig vervoersbewijs kunnen tonen. Tussen 01.00 en 05.00 uur rijden in Utrecht alleen nachttreinen en is het aantal reizigers relatief laag. Vanaf 05.00 uur neemt het aantal reizigers gestaag toe en is het station weer vrij toegankelijk. Overigens zullen in de toekomst alle NS-stations beheerst toegankelijk gemaakt worden, maar dan door middel van de OV-chipcard.

Looproutes 's nachts Als een gevolg van de maatregelen zijn treinreizigers en Utrechters 's nachts aangewezen op alternatieve routes naar het NS-station en tussen Binnenstad en Utrecht-West. De alternatieve route van Binnenstad naar NS-station is via de Mariaplaats en de strook langs het Moreelse park. De 'nachtroute' tussen Binnenstad en Utrecht-West is via Vredenburg-Noord, Smakkelaarsveld, Van Sijpesteijntunnel- en kade. Op beide routes wordt de bestrating opgeknapt en bewegwijzering en verlichting vernieuwd. Doordat op deze routes 's nachts meer voetgangers, fietsers en automobilisten samenkomen, zal het gevoel van veiligheid hier toenemen. Het cameratoezicht in de binnenstad wordt uitgebreid met de strook Moreelsepark, de strook Smakkelaarsveld en een deel van de Catharijnesingel.

Financiën


- De gemeente investeert eenmalig EUR 230.000 in het verbeteren van de alternatieve looproutes (inclusief uitbreiding cameratoezicht) en EUR 1.1 miljoen in de verbouwing van Inloop Centrum Hoog Catharijne.
- De uitbreiding van de verslaafdenopvang kost jaarlijks EUR 900.000 en komt voor rekening van de zorgverzekeraars.
- NS, Corio en de politie investeren ook fors in de maatregelen.

Noot voor de media: Bijgevoegd is: een kaartje van het Stationsgebied met de alternatieve looproutes en de stationsingangen.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot: Gemeente Utrecht: Sylvia Borgman, telefoon 030-286 10 55 of Mechelien van Gaalen, telefoon 030-286 14 09. NS: Marc Verbeeten, telefoon 010-282 48 94 Corio: Jeroen van der Heyden, telefoon 030-234 64 84

Utrecht, 16 december 2003.

---- --