Gemeente Gouda



datum: 12 december 2003 afdeling: Communicatie en persvoorlichting contactpersoon: Monique Schoelitsz telefoon: 0182-588674

welstandsbeleid basis van heldere criteria

Gouda kent straks vier soorten gebieden voor het toetsen van welstand: gebieden met bijzonder toezicht, met regulier toezicht, welstandsluwe gebieden en welstandsvrije gebieden. Deze indeling is een onderdeel van de kaders van de welstandsnota die de gemeente naar aanleiding van de Woningwet moet vaststellen. De gebiedsindeling moet inzichtelijk maken waar qua welstandseisen redelijk vrij kan worden gebouwd en waar voldaan moet voldoen aan vastgestelde eisen. Uitgangspunt voor de indeling is vrijheid waar dat kan en aandacht waar dat nodig is. Daarnaast is het belangrijk dat er meer aandacht komt voor een meer omvattende benadering van de ruimtelijke kwaliteit. Dus naast architectuur ook stedenbouwkundige, cultuurhistorische en landschappelijke aspecten.

Het doel van de op 1 januari 2003 in werking getreden Woningwet is om de bouw en verbouw te dereguleren waardoor er meer vrijheid komt. Ook geeft de wet aan dat er meer inzicht moet komen in de welstandseisen voor het bouwen. De gemeenten hebben nu de verplichting om eigen welstandsbeleid vast te stellen als zij ook daadwerkelijk welstandstoezicht willen uitvoeren. Daarom moeten gemeenten per 1 juli 2004 een door de gemeenteraad vastgestelde welstandsnota hebben. Inmiddels heeft het college van burgemeester en wethouders de kaders vastgesteld voor deze welstandsnota en besloten dat er een kaderstellende discussie in de gemeenteraad/raadscommissie moet plaatsvinden.

bijzondere welstandszorg

Gouda kiest voor een gebiedsgewijze benadering waarbij zij criteria gaat formuleren per bouwobject. Op een stadsplattegrond is per gebied met kleuren aangegeven welke mate van welstand van toepassing is. Gouda benoemt het gehele centrum en (delen van) buurten die een bovengemiddelde en ongeschonden mate van architectonische kwaliteit hebben, als gebieden met bijzondere welstandszorg. Hier worden alle bouwaanvragen voor gelegd aan de welstandscommissie. Echter voor bouwaanvragen voor bepaalde kleine onderdelen zoals dakkapellen worden sneltoetscriteria vastgelegd. De sneltoetscriteria zijn een opsomming van onder meer te hanteren maten en materialen. Daarmee kunnen deze bouwaanvragen ambtelijk worden getoetst, zonder de welstandscommissie.

reguliere welstandszorg

In gebieden met reguliere welstandszorg worden minder bouwwerken voorgelegd aan de welstandscommissie. De toetsing gebeurt dan meer door de ambtenaar Bouw- en Woningtoezicht aan de hand van de sneltoetscriteria. Voldoet het bouwwerk echter niet aan de sneltoetscriteria dan wordt het voorgelegd aan de welstandscommissie. Het grootste gedeelte van Gouda is geschikt voor een regulier welstandstoezicht.

welstandsluw en welstandsvrij

Tenslotte zijn er dan nog de welstandsluwe en welstandsvrije gebieden. Dit zijn respectievelijk industrieterreinen en bouwdelen die niet zichtbaar zijn vanaf het openbaar gebied. Bouwplannen in deze gebieden worden ambtelijk getoetst, of als zij welstandsvrij zijn, niet getoetst.

adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit

Gouda kiest voor de toetsing van bouwplannen aan haar Welstandsbeleid niet voor een stadsbouwmeester, maar voor een commissie van deskundigen. Deze heeft de rol van adviescommissie aan het college. Ook wil de gemeente haar welstandsbeleid plaatsen in een brede integrale benadering, dus naast architectuur ook stedenbouwkundige, cultuurhistorische en landschappelijke aspecten. Daarvoor wordt de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit in het leven geroepen, waar de Welstandscommissie onderdeel van uitmaakt.

De vergaderingen van de Welstandscommissie zijn openbaar, die van de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit niet. Wel zal de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit in een jaarverslag verantwoording afleggen van werkzaamheden. Het jaarverslag van de Welstandscommissie maakt hier deel van uit. Het uiteindelijk geformuleerde beleid in de welstandsnota zal een dynamisch beleid zijn. Het college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk voor tussentijdse bijstellingen en legt daarover verantwoording af aan de gemeenteraad.


- einde bericht -