Rijksmuseum van Oudheden


- 4 december 2003 -

'Digging in the Valley of the Kings': lezing in het Rijksmuseum van Oudheden

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden onthaalt op dinsdag 16 december a.s. een bijzondere lezinggever: dr. Nicholas Reeves, conservator van het Myers Museum in Eton College en initiator van het Amarna Royal Tombs Project , een opgravingsproject in de beroemde Vallei der Koningen. In zijn Engelstalige lezing 'Digging in the Valley of the Kings' vertelt egyptoloog Reeves over de resultaten die vier jaar archeologisch onderzoek op deze oud-Egyptische koninklijke begraafplaats bij Luxor heeft opgeleverd.

Sinds 1998 heeft Nicholas Reeves de leiding over het Amarna Royal Tombs Project . Sinds in de jaren twintig het graf van farao Toetanchamon werd ontdekt, zijn de leden van dit team de eersten die weer onderzoek doen naar koninklijke begrafenissen uit het Egyptische Nieuwe Rijk (rond 1350 v.Chr.). Het Amarna Royal Tombs Project heeft inmiddels vier opgravingscampagnes achter de rug. Daarbij ligt de focus vooral op het onderzoek naar overblijfselen van de `verloren' herbegravingen van Nefertiti, de vrouw van farao Achnaton, en de kinderen van dit beroemde koninklijke echtpaar. De lezing van dr. Reeves handelt over de bevindingen die het Amarna Royal Tombs Project tot nu toe heeft gedaan.

Nicholas Reeves is conservator van het Myers Museum. Dit museum maakt deel uit van de beroemde Britse jongensschool Eton College uit Windsor. Een selectie van de fraaiste stukken uit deze collectie vormt de tentoonstelling `De kleine meesterwerken van Egypte', die nog tot en met 29 februari 2004 in het Rijksmuseum van Oudheden is te zien. Samen met oud-hoofd externe betrekkingen van het museum prof.dr. Hans Schneider, heeft Reeves de tentoonstelling samengesteld. De collectie van het Myers Museum geldt als een van 's werelds fraaiste verzamelingen decoratieve Egyptische kunst.

* Zaal open: 19.30 uur

* Aanvang: 20.00 uur

* Kosten: EUR 4,50 (geen voorverkoop, gratis voor leden RoMeO, vriendenvereniging van het museum)

* Voertaal: Engels

* Locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden

Bereikbaarheid: het museum bevindt zich op 10 minuten loopafstand van NS Station Leiden Centraal. Parkeergelegenheid bij Molen de Valk of parkeerterrein Haagweg (met pendelbus naar museum).