Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbericht, 17-12-2003

Geen verbod op familiehuwelijken

Een verbod op neef-nichthuwelijken is buiten proportie, aldus minister Hoogervorst. Betere voorlichting en meer preventief onderzoek biedt betere perspectieven.

Op de vraag van Kamerlid Sterk (CDA) of een mogelijk verbod op de zogenaamde familiehuwelijken niet te overwegen is, antwoordt minister Hoogervorst vandaag dat een dergelijk verbod disproportioneel, niet handhaafbaar en contraproductief zou zijn.

Exacte gegevens over hogere sterfte en aangeboren afwijkingen bij allochtone neef-nichthuwelijken ontbreken nog. Bij kinderen van Mediterrane afkomst is de kans op aangeboren afwijkingen minimaal twintig procent hoger dan bij kinderen van Nederlandse afkomst.

Sinds kort geldt in Denemarken een bepaling waarbij een verblijfsvergunning op basis van gezinsmigratie niet wordt afgegeven bij twijfel of beide partners wel een huwelijk of partnerschap willen aangaan. De maatregel moet gedwongen uithuwelijking tegengaan. Hoogervorst laat weten geĂŻnteresseerd te zijn in deze ontwikkelingen.

Het Nederlandse verbod op tussen (oud-)oom en nicht en (oud-)tante en neef is in 1971 afgeschaft, omdat de rechter in de praktijk vrijwel altijd toestemming gaf voor een huwelijk.